czwartek, 12 września 2013

Pszenica - jeść czy nie jeść ?

W dzisiejszym poście chciałam poruszyć temat SPOŻYWANIA PSZENICY.
 


Już kilka osób w tym tygodniu pisało do mnie, co uważam na temat spożywania pszenicy.

Osobiście NIE JESTEM ZWOLENNIKIEM SPOŻYWANIA PSZENICY. Pszenicy, czyli białego pieczywa, mąki pszennej, makaronów, mąki orkiszowej, kaszy manny, semoliny i kleików.
Jeszcze niecałe 2 lata temu spożywałam systematycznie produkty z białej mąki, ale postanowiłam wykluczyć ją z  mojej diety. Dlaczego? Podejrzewałam u siebie alergię na gluten, czyli białko zawarte w pszenicy (również w jęczmieniu, życie, orkiszu, owsie). Objawiało się to u mnie zmianami skórnymi (trądzikiem), gazami, często zgagą.
Kilka miesięcy temu zrobiłam badania, które wykluczyły alergię na gluten, ale najwyraźniej mam nietolerancję. Nietolerancja jest o tyle łagodniejsza od alergii, że mogę od czasu do czasu spożyć produkty o małej zawartości glutenu. Ale ograniczyłam do minimum białe mąki, a dzięki temu zmiany skórne zaczęły ustępować, nie pojawiały się wzdęcia i zgaga. Już od ponad roku staram się nie spożywać w dużych ilościach białych mąk i dzięki temu czuję się świetnie, moja cera jest w dużo lepszym stanie.

Staram się zamiast białego pieczywa spożywać chleb z mąki żytniej, jednakże tak naprawdę pieczywo jem bardzo rzadko (raz na 2 tygodnie). Wybieram makarony pełnoziarniste o małej zawartości pszenicy, czasami tylko sięgam po białe makarony. Choć i dania z makaronami też w mojej diecie są bardzo rzadko. Z produktów zbożowych spożywam różne rodzaje ryżu, kaszę gryczaną, często też płatki owsiane (mają najmniejszą zawartość glutenu).

Jak pszenica wpływa na nasz organizm ?  

1.Pszenica dodawana do żywności w postaci mąk, tak naprawdę jest bardzo przetworzona, zatem w procesie mielenia i oczyszczania traci wszystkie składniki mineralne jak np.: żelazo, cynk, witaminy z grupy B, pozbawiona jest również błonnika. Zatem nie dostarcza nam zbyt wielu składników mineralnych.

2.Zawarty w pszenicy gluten (wspomniany przeze mnie powyżej) u osób z celiakią działa toksycznie, wywołuje stany zapalne jelit, ale i u osób, które nie chorują na celiakię, jest często nietrawiony i również obciąża organizm.

3.Zawarty w dzisiejszych mieszankach pszenicy azydek sodu (jest to toksyna) powoduje zatrucie organizmu, objawiające się zmęczeniem, bólami głowy, wzdęciami.

4.Produkty z białej mąki są w grupie tzw. wysokiego indeksu glikemicznego. Co to jest IG? W uproszczeniu, to poziom glukozy w naszej krwi, która wzrasta po spożyciu jakiejś ilości produktu, równego spożyciu czystej glukozy. Na przykład: IG=70, oznacza, że po spożyciu 50 g danego produktu poziom glukozy wzrośnie o 70%, podobnie jak po spożyciu 50 g czystej glukozy. Wysoka wartość IG spożytego produktu wpływa na skoki cukru we krwi, które doprowadzają do dużego wyrzutu insuliny. Zatem spożywanie produktów o wysokim IG sprzyja powstawaniu otyłości. Po pierwsze wywołują głód, dlatego często po wysokowęglowodanowym posiłku mamy ochotę na „deser”. Po drugie, insulina, która została wyrzucona do krwioobiegu aktywuje proces neolipogenezy, czyli tworzenia się tłuszczu, głównie z węglowodanów. Więcej informacji o IG znajdziecie tutaj

5.Wysoki IG produktów pszennych wpływa nie tylko na powstawanie nadwagi i otyłości, ale przede wszystkim zwiększa zachorowalność na cukrzycę typu 2

6.Duże oczyszczenie białych mąk pozbywa je błonnika, zatem spożywając duże ilości produktów z pszenicy np. chleb, bułki, makarony mogą pojawić się zaparcia, wzdęcia i gazy.


Korzyści po wykluczeniu pszenicy z diety:

1.                Obniżenie poziomu cukru we krwi
2.                Złagodzenie objawów cukrzycy
3.                Redukcja masy ciała
4.                Ustąpienie zaparć, wzdęć i gazów
5.                Ustąpienie nadkwasoty (zgagi)
6.                Poprawa stanu skóry
7.               Często u pacjentów, którzy odstawili pszenicę ustępują bóle głowy, objawy różnych alergii.


SAMI ZADECYDUJCIE CZY SPOŻYWANIE PSZENICY JEST DLA WAS KORZYSTNE.

Ja na początku zrobiłam na sobie doświadczenie. Przez 2 tygodnie unikałam produktów z pszenicy. Na początku nie było to łatwe, ale udało mi się. Po 2 tygodniach zaczęłam spożywać różne produkty z białej maki. Już po 1 dniu pojawiły się u mnie wzdęcia i gazy, a w kolejnych dniach na mojej twarzy zaczęły pojawiać się zmiany trądzikowe. To było dla mnie dowodem, że nie powinnam spożywać dużych ilości produktów pszennych, a najlepiej w ogóle.

4 komentarze :

Katarzyna pisze...

Dorotka, a "mąka biała" to mąka pszenna czy mąka "przetworzona"? Bo razowa znaczy pełnoziarnista, tak? A ja kupuję mąkę pszenną pełnoziarnistą, która wizualnie biała nie jest :-) Kupuję też żytnią razową, ale że jest wiele droższa, a używam jej sporo, to się posiłkuję też tą pszenną razową. Napisz proszę coś o tych mąkach, bo mam w głowie bałagan już :-D Pozdrowienia!

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Mąka pszenna
typ 450 - ta mąka idealnie nadaje się do wypieku ciast biszkoptowych i tortów
typ 500 - mąka przeznaczona do wyrobu klusek, pierogów, pizzy, ciast kruchych i francuskich
typ 550 - idealna do wypieku ciast drożdżowych
typ 750, 1400, 1850, 2000 - typy mąk, które przeznaczone są głównie do wypieku pieczywa, typ 2000 to mąka razowa
typ 3000, mąka z pełnego przemiału

Mąka razowa
typ 580 - mąka żytnia jasna idealna do makaronów
typ 800, 1400, 1850, 2000 - typy mąk, które przeznaczone są głównie do wypieku pieczywa, typ 2000 to mąka razowa

inne mąki
Majzena - jest to mąka z białych pręcików kukurydzy nie mylić z mąką kukurydzianą - biszkopty, do sera w serniku,pierniki,armaniaczki, ptysie francuskie, do zagęszczania kremów,kiśli,budyniów, bita śmietana
kukurydziana - do niektórych ciast,tortille, niektóre desery
pytlowa lub sitkowa typ 1400 - jest to mąka kilkukrotnie mielona i oczyszczona, więc pozbawiona pozbawiona wartościowych substancji.
żytnia – niektóre pierniki, drożdżowe
razowa - jest raz odsiana nie pozbawiona części otaczających bielma to mąka ciemna pszenna lub żytnia -> na barszcz – pszenna, na żur – żytnia
orkiszowa - z pszenicy orkisz ma inną strukturę - dodatek do chleba nie kruszy się, niektóre ciasta
ziemniaczana czyli skrobia z ziemniaków - zagęstnik do chińszczyzny,kluski śląskie, siwe, nylonowe(plebańskie), placki ziemniaczane, kisiel, budyń, biszkopty, baby, sernik
ryżowa - mazurki, ciasteczka ryżowe, makaroniki

Kornik pisze...

A jeśli ktoś nie jest z zamiłowania piekarzem, to jakie gotowe produkty (chleby, bułki) powinien wybierać? Pszenne czy żynie, jasne czy ciemne, z peskami dyni/ziarnami słonecznika, orkiszowy?

Co warto kupować?

Dorota Mazurkiewicz pisze...

jeśli już chcemy kupować pieczywo, to polecam spożywać żytnie na zakwasie. Najlepiej pełnoziarniste i bez sztucznych dodatków. Czasami żytnie pieczywo zapiera około 10% maki pszennej, ale to już sami musicie zdecydować czy chcecie takie spożywać. Ja staram się kupować pełnożytnie czasami z dodatkiem ziaren, ale ograniczam spożywanie pieczywa do minimum. Orkisz też jest w porządku, warto sięgać po pieczywo na zakwasie. W dobrej piekarni powinni podać skład pieczywa, albo ekspedient powinien znać sklad i podać jeśli zapytamy.

Prześlij komentarz