W dzisiejszym poście chciałam opisać
kilka wskazówek, które mam nadzieję przydadzą się Wam podczas zakupów
żywnościowych. Kilku moich czytelników prosiło mnie o napisanie takiego postu.
Jest to bardzo długi temat, dlatego też napisałam tylko kilka wskazówek, bo tak
naprawdę można by zrobić z tego osobny blog J Dlatego zachęcam do oglądania znanego w Polsce
programu „Wiem co jem” prowadzonego przez Katarzynę Bosacką.
Informacje żywieniowe na produktach
spożywczych czyli „E”- dodatki do żywności
- 100 – 199 (barwniki)
- 200 – 399 (konserwanty)
- 400 – 599 (dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu)
- 600 – 699 (wzmacniacze smaku)
- 700 – 799 (antybiotyki)
- 900 – 1299 (dodatki do żywności o różnym zastosowaniu)
- 1300 – 1400 (skrobia modyfikowana)
Przykładowe NIESZKODLIWE dodatki „E”
BARWNIKI (większość barwników jest pozyskiwana naturalnie, zatem
nie koniecznie są szkodliwe):
E100 nieszkodliwy
(kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w
przyprawach, koncentratach). Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów
rośliny Curcuma longa.
E101 nieszkodliwy
(ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub
syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach).Występuje w przyrodzie.
E120 Naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony.
Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za
nieszkodliwy.
E160 nieszkodliwy
(karetonoidy)
E160a nieszkodliwy
(alfa-, beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów
tłuszczowych
np. masła)
E160d likopen,
likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach), czerwony, naturalny
E163 nieszkodliwy
(antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do
napojów, konserw owocowych, słodyczy.
KONSERWANTY (większość konserwantów jest syntetyczna, nie
wszystkie są szkodliwe, ale warto sięgać po produkty o jak najmniejszej
zawartości konserwantów):
E233
Syntetyczny. Używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów.
Stosowany także jako pestycyd (np. w uprawie ziemniaków i owoców pestkowych)
oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych.
Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii.
E234 Syntetycznie otrzymywany
konserwant. Antybiotyk produkowany przez mikroorganizmy. W krajach Unii
Europejskiej dozwolony jest do stosowania m.in. do budyni z kaszki manny oraz
do dojrzewających serów i serów topionych. Przy zbyt częstym spożywaniu z
żywnością może stracić swoje działanie lecznicze. Uodpornione bakterie są
bardzo trudne do zwalczania. Odradza się częste spożywanie.
E239
Syntetyczny
konserwant. Czasami stosowany do utrwalania serów Provolone. śladowa jego
ilości, tj. 25 mg na 1 kg sera, jest dopuszczalna. Używany także jako środek do
dezynfekcji skóry i dróg moczowych oraz jako środek konserwujący do kosmetyków.
Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E251
szkodzi przy
nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów
podpuszczkowych i topionych). Syntetycznie produkowany konserwant. Patrz E 250.
Odradza się częste spożywanie.
E252 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny,
dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych). Patrz E 250. Odradza się
częste spożywanie.
E280 Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i
smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i
opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie
w niektórych gatunkach sera. Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej.
Odradza się częste spożywanie.
ANTYUTLENIACZE (niektóre są
pozyskiwane naturalnie)
E306 Naturalny,
otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku
nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje
niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan
zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.
E322
Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów:
sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach.
Uważany za nieszkodliwy.
E330
Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger). Substancja
występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach,
które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu
wapnia. Uważany za nieszkodliwą.
E336
Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole potasowe
kwasu winowego. Znane także jako kamień winny. Działają przeczyszczająco.
Uważane za nieszkodliwe.
EMULGATORY (często są pozyskiwane naturalnie,
ale są również sztuczne)
E400 naturalna, roślinna substancja
zagęszczająca, żelująca i do powlekania otrzymywana z glonów morskich. Może
upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i
cynku. W przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu
składników mineralnych w organizmie. Odradza się częste spożywanie
E407 Naturalny, roślinny środek
żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu
wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może ograniczać
przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczająco. Odradza
się częste spożywanie.
E450 Syntetyczne emulgatory,
stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą
pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i
odkładanie się wapnia
Warzywa i owoce:
- Sezonowe!!! (unikajcie zimą pomidorów, ogórków, sałaty, rzodkiewki itp.)
- Na sprawdzonych bazarkach
- Niekształtne, nie znaczy, że są złe, wręcz przeciwnie, to te o równych kształtach są najczęściej modyfikowane
- Unikanie zwiędłych
- Unikanie zbyt nawoskowanych i „czystych” (np. pomidory, jabłka)
Pieczywo:
- Czytać skład, a jeśli nie jest podany, to poprosić w piekarni o podanie składu
- Zwracać uwagę na dodatki, najkorzystniej jest wybierać pieczywo na zakwasie, bez sztucznych spulchniaczy
- Unikać „ciemnego pieczywa”, które tak naprawdę jest barwione np. karmelem
- Unikać tostowego pieczywa, które zawiera mnóstwo dodatków spulchniających
Jaja
Oznakowanie:
0. chów ekologiczn
0. chów ekologiczn
1. chów wolny wybiegu
2. chów ściółkowy
3. chów klatkowy
Czystość - uważaj na „zbyt czyste”
jaja, pod wpływem czyszczenia mogą wnikać przez pory substancje myjące.
Jak sprawdzić świeżość jaj? W sklepie: jajo powinno być matowe, na skorupce nie powinno być żadnego nalotu, można też wstrząsnąć jajo, jeśli będzie dźwięk tzw. ”chlupotania” oznacza to, że jajo jest nieświeże. Dlaczego? Im jaja dłużej są przechowywane tym więcej wody z białka paruje przez pory (to naturalne zjawisko) i objętość białka w środku zmniejsza się. Podczas gotowania nieświeże jajko wrzucone do wody będzie się unosić, ponieważ zwiększa się pęcherz powietrza podczas parowania wody z białka. Po ugotowaniu jaj przekrojone na pół nie powinno mieć żółtka przy skorupce. Nieświeże jajo mające dużo powietrza w środku będzie wypychać żółtko do skorupki. W świeżym jajku żółtko będzie miało równe odstępy od skorupki.
Świeże ugotowane jajo
Mięso wędliny
- Czytać etykiety
- Warto ścisnąć wędlinę, którą chcemy zakupić, aby przekonać się o zawartości wody
- Unikać mięsa, które ma nieprzyjemną lub słodkawą woń, nietypowe barwy czy zbyt miękka lub śliska powierzchnia danej porcji.
- Świeże mięso ma neutralną lub kwaskową woń, ale nie słodką!!!
- Świeże mięso jest lekko błyszczące, elastyczne
- Jeśli na sprzedawanym mięsie widoczne są szare miejsca, nie oznacza to jeszcze, że jest złej jakości czy wręcz nieświeże. To jedynie sygnał, że mięso leży już od jakiegoś czasu, mając kontakt z powietrzem
- Mięso nie powinno być zbyt miękkie, ani leżeć we własnym soku
Ryby
- Ryba nie powinna mieć zapachu
- Mięso powinno być sprężyste (po naciśnięciu powinno od razu wrócić)
- Oczy nie mogą być mętne
- Skrzela nie mogą być szare, najlepiej żeby była w nich jeszcze krew
- Płetwy i ogon nie powinny być poszarpane
Wiem co wybieram!
- Jest to międzynarodowy program znakowania produktów żywnościowych, który może pomóc Ci przy wyborze produktów spożywczych
- Są to produkty, które pomagają ograniczyć spożycie: tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, cukru i sodu
- Wybierając produkty ze znakiem „wiem co wybieram” nie narażasz się na zbyt duże spożycie tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, cukru i sodu.
Produkty
opatrzone logo „WIEM, CO WYBIERAM”
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz