Wiem, że lubicie takie słodkości bez cukru i bez mąki. Zatem kolejny przepis na "coś" słodkiego :) opierałam się na przepisie, którego pierwotną wersję znajdziecie TUTAJ
PRZEPIS (na 18 sztuk):
SKŁADNIKI:
0,5 szklanki lub małego kubka (poj.250 ml) pure z dyni
2 jaja
1 szklanka zmielonych migdałów
1,5 szklanki zmielonych ziaren słonecznika
1/3 szklanki oleju
2 łyżki płynnego miodu),
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 jaja
1 szklanka zmielonych migdałów
1,5 szklanki zmielonych ziaren słonecznika
1/3 szklanki oleju
2 łyżki płynnego miodu),
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjs8q6hXCjEX-7GIDjoEHoGZHmXmbQkLeRYF7erLllObFJmn1167vIwIjHjlAYAH4pFmyYCOuwWeYZ_70v1Gboe29y1tXGJMJaLvJQVYKN8pAmg-4VJSK7zTt5pMn3N8R54FvIV621Monw/s1600/Zdj%C4%99cie1000.jpg)
1. Przygotowujemy dynie do pure. Obieramy, kroimy w kostkę i parujemy lub gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości. Po ugotowaniu ucieramy lub blenderujemy.
2. Miód rozpuszczamy
3. Mielimy 0,5 szklanki ziaren słonecznika
4. Wszystkie składniki sypkie: zmielony słonecznik, migdały, proszek i przyprawy mieszamy
5. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy miód, olej, ekstrakt, pure z dyni. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Ubijamy pianę z białek
7. Mieszamy dokładnie składniki sypkie z mieszanką żółtek z pure
8. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy
9. Wykładamy ciasto do foremek. Pieczemy w 180 st. C około 20 minut.
...i GOTOWE!!!
Ja polałam babeczki rozpuszczoną czekoladą 85% kakao z odrobiną miodu
Ja polałam babeczki rozpuszczoną czekoladą 85% kakao z odrobiną miodu
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz