Często pytacie mnie o to jak sobie radzić z zaparciami. Podczas
rozmów z pacjentami okazuje się, że wielu z nich, zwłaszcza kobiet ma problemy
z regularnym wypróżnianiem.
Zatem w dzisiejszym poście kilka słów na ten temat.
Co to są "zaparcia"?
Za prawidłowe uważa się wypróżnianie 1 raz dziennie,
codziennie lub, co się również zdarza, 2 lub nawet 3 razy dziennie. Jeżeli
konsystencja, barwa i objętość stolca jest prawidłowa nie należy się niepokoić.
Jeżeli występują dni przerwy w oddawaniu stolca i jest to powtarzająca się
sytuacja lub też często nie wypróżniamy się przez kilka dni, mówimy wówczas o
występowaniu zaparć.
Warto też zwrócić uwagę na wspomnianą konsystencję, barwę,
objętość i woń oddawanego kału. Stolec, który jest rzadko oddawany będzie intensywniejszy
w zapachu. Wszystko za sprawą procesów gnilnych i fermentacji zachodzącej w
jelitach. Podobnie będzie po spożyciu dużej ilości cukrów prostych i nadmiernej
ilości białka. Jednakże przy prawidłowiej, racjonalnej diecie, zakładając, że
jesteśmy zdrowi, zapach nie powinien być intensywny, konsystencja powinna być
zwarta i podobna do miękkiej plasteliny, a kolor brązowy. Oczywiście wszystko
często jest uzależnione od naszej codziennej diety np. barwa będzie się
zmieniać po spożyciu np. czerwonych buraków.
Rodzaje zaparć:
Zaparcia przypadkowe – występują u
większości ludzi. Są one związane z nietypową sytuacją, stresem, podróżą,
brakiem możliwości wypróżnienia się o zwyczajowej porze. Wstrzymując potrzebę
wypróżnienia, w konsekwencji może wystąpić jednorazowy jej brak, co możemy
nazwać zaparciem. Również przyjęcie niektórych leków może przyczynić się do
zatrzymania oddania jednorazowo stolca.
Zaparcia krótkotrwałe - tego tupu
zaparcia występują okresowo, najczęściej raz na kilka miesięcy, a w międzyczasie
wypróżnienia są prawidłowe. Są one spowodowane najczęściej zmianą codziennego
żywienia, stresem lub przyjmowaniem leków
Zaparcia przewlekłe – mają charakter
stały, pacjenci nie oddają kału przez kilka dni, a nawet tygodni. Główne
przyczyny to: zła dieta, stres, choroby: wrodzone rozszerzenie jelita grubego
warunkowane brakiem w nim zwojów nerwowych, wydłużenie jelita grubego z
zaburzeniami w unerwieniu, choroby neurologiczne, przyczyny sytuacyjne (np.
długotrwałe podróże, brak możliwości wypróżnienia, długotrwałe wylegiwanie się
w łóżku), zwężenie światła jelita przez guz rozrastający się wewnątrz jelita lub
uciskający jelito z zewnątrz lub zaburzenia czynnościowe (np. zaparcie nawykowe
lub kurcz zwieraczy).
Jak
sobie radzić z zaparciami i jak zapobiegać?
Ważne jest, aby
pić co najmniej 1,5 litra płynów w codziennej diecie (w
szczególności wody), która oczyści jelita, wspomaga również prawidłową funkcję
błonnika zawartego w warzywach, owocach, zbożach
Regularna
aktywność fizyczna
(co najmniej 30 minut dziennie), dzięki której przyśpieszymy pasaż jelitowy
W codziennej
diecie powinny się znaleźć:
- jogurty, kefiry, maślanki, które dostarczą i odbudują florę jelitową
- produkty zbożowe z pełnego przemiału, w których znajduje się duża zawartość błonnika
- kasza (gryczana, jaglana)
- ryż (dziki, brązowy, kuskus)
- warzywa (surowe, surówki, ugotowane al dente)
- świeże owoce
- soki warzywne
- zupy
- oliwa z oliwek
- chude mięsa (drobiowe)
- suszone owoce (śliwki, morele, rodzynki itp.)
- orzechy
- przyprawy (suszone, koperek, majeranek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa itp.)
Z diety powinno
się wykluczyć lub ograniczyć:
- słodycze
- czekolady
- kakao
- czarną herbatę
- soki owocowe i napoje gazowane
- białe pieczywo
- białe makarony
- pszenne mąki
- wyroby cukiernicze
- potrawy smażone
- potrawy mączne
- alkohol
- biały ryż
- fasolę, groch
A
co z błonnikiem?
Błonnik
pokarmowy, zwany także włóknem pokarmowym. To roślinne wielocukry, które są
odporne na działanie enzymów wytwarzanych przez człowieka, co znaczy, że jest on
nieprzyswajalny, niestrawny. Działanie błonnika jest różnorodne, jednakże
należy pamiętać, że do jego prawidłowego funkcjonowania niezbędne jest odpowiednie
wypijanie płynów (wody).
Najważniejsze
funkcje błonnika:
Wypełnia
jelita, pobudza ruchy perystaltyczne i przyspiesza pasaż treści przez przewód
pokarmowy zapobiegając zaparciom (lignina, celuloza).
Zwiększa
zawartość wody w stolcu. Uważa się, ze największą zdolność do adsorbowania wody
wykazują celulozy i hemicelulozy i tym frakcjom przypisuje się największy wpływ
na formowanie masy kału
Jako
substancja balastowa hamuje uczucie głodu pęczniejąc w żołądku (głównie pektyny
i celuloza).
Obniża
poziom glukozy we krwi (gumy, pektyny).
Reguluje
działalność flory jelitowej (pektyny i hemicelulozy).
Działa
jako wymiennik jonowy (adsorbent) ograniczając wchłanianie toksycznych
substancji, np. ołowiu, rtęci i kadmu z pożywienia.
Co za dużo to
nie zdrowo, czyli jakie są negatywne skutki spożywania nadmiernej ilości
błonnika?
Niekiedy
można spotkać się z opinią, iż włókno pokarmowe wpływa ujemnie na trawienie i
wchłanianie niektórych witamin.
Zbyt
szybkie dostarczenie organizmowi zbyt dużej dawki błonnika (zwłaszcza w postaci
roślin strączkowych), może przyczynić się do wzdęć i bólów brzucha. Dotyczy to
zwłaszcza roślin strączkowych.
U
niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą
podrażnić żołądek.
Niektóre
dane wskazują, że błonnik może ograniczać wchłanianie i wykorzystanie
niektórych substancji odżywczych, głównie składników mineralnych: magnezu,
wapnia, miedzi, cynku. Zbyt duże dawki błonnika mogą zmniejszać skuteczność
działania innych leków, dotyczy to m.in: doustnych środków antykoncepcyjnych
jak i również leków zmniejszających stężenie cholesterolu, dlatego warto
zachować minimum 2 godzinny odstęp między podażą leku a spożyciem posiłku
Źródła błonnika pokarmowego:
W
produktach spożywczych błonnik pokarmowy występuje głównie w zewnętrznej
warstwie ziaren zbożowych, nasionach strączkowych suchych oraz warzywach i
owocach, m.in. w:
- otrębach pszennych, owsianych i żytnich, jak i również zarodkach pszennych,
- chlebie razowym gruboziarnistym,
- nasionach roślin strączkowych suchych (fasola, groch),
- kaszach z grubego przemiału (kasza jęczmienna, gryczana),
- warzywach (kapusta, brokuły, zielony groszek, kalarepa, brukselka),
- owocach (porzeczki, agrest, maliny, jeżyny oraz suszone morele i śliwki).
Ciekawostka.
Bardzo często zapominamy
również o prawidłowiej pozycji podczas siedzenia na toalecie. Tak, to też jest
bardzo ważne. Jak się okazuje, często nasze muszle klozetowe są dla nas za
wysokie. To powoduje, że siedząc w pozycji 90 stopni (licząc nogi do tułowia)
zamykamy zwieracz odbytu. Fizjologicznie nasz organizm jest przystosowany do
wydalania w pozycji kocącej. Dlatego też w niektórych krajach wschodnich możemy
się spotkać z brakiem sedesów w toaletach. Może się to wydawać dziwne, ale jest
bardzo fizjologiczne. Dlatego ja radzę zawsze moim podopiecznym podłożyć sobie
pod nogi taborecik. Świetnie ilustruje to rysunek poniżej.
Piśmiennictwo:
- Dietetyka. Żywienie
zdrowego i chorego człowieka. Ciborowska Helena, Rudnicka Anna, rok wydania
2014, oprawa twarda, wydawnictwo: PZWL
- Darm mit Charme. Alles über ein unterschätztes Organ. Giulia Enders
- Darm mit Charme. Alles über ein unterschätztes Organ. Giulia Enders
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz