Ostatnio była kalafiorowa z jajami, a dzisiaj z kurczakiem :) Uwielbiam robić zapiekanki warzywne z mięsem, to takie szybkie danie, kroisz, układasz do naczynia, wstawiasz do piekarnika i jest ;) a Wy często robicie takie zapiekanki ?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDQ4WVjQEbqtOpMeu1ZTH-FSbvplzODAZdimVU2ieK8oASxfQgJ2Ap6uoZvqrWNxCtg6gztnPc1n_xN1d_ZcUtHMEL-Y6W49nYUQF8pz7vVnGEk3SYmQiUqKu6fhG6cB7Wd1JVdbwDiOk/s280/IMG_20140317_221044.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDQ4WVjQEbqtOpMeu1ZTH-FSbvplzODAZdimVU2ieK8oASxfQgJ2Ap6uoZvqrWNxCtg6gztnPc1n_xN1d_ZcUtHMEL-Y6W49nYUQF8pz7vVnGEk3SYmQiUqKu6fhG6cB7Wd1JVdbwDiOk/s280/IMG_20140317_221044.jpg)
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
400g piersi z kurczaka
mały kalafior
mały brokuł
ziemniaki
cebula
pieczarki
marchew
0,5 cytryny
papryka
cukinia
oliwa z oliwek
150 ml śmietanki sojowej
150 ml wina wytrawnego
Można zrobić na samym winie lub śmietanie
pieprz mielony, papryka słodka, zioła prowansalskie
400g piersi z kurczaka
mały kalafior
mały brokuł
ziemniaki
cebula
pieczarki
marchew
0,5 cytryny
papryka
cukinia
oliwa z oliwek
150 ml śmietanki sojowej
150 ml wina wytrawnego
Można zrobić na samym winie lub śmietanie
pieprz mielony, papryka słodka, zioła prowansalskie
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBYac0FEJumAm2sOlcnlHcdMyGVqToTGupfIu2lSJkvlH_24ubWlBWWVHCW5KkhrhfrxN9Ni7EZCCgIlTyaBPscdIMftwHx2LhjHjW0dbgrcgcrK0W7Hsqpcf94JQq4JH2qF10WTSxyt4/s1600/IMG_20140317_171638.jpg)
1. Mięso kroimy jak na kotlety, macerujemy w soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, przyprawy. Odstawiamy na minimum 30 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjK9D6_A7BKUqPzBGozJt_o2KL7hAk1_YPhxdyxXVvTKq2Rdh7DWjKWd02DAe2JeUnEPDq45W0IWICdJvub9fbyOhlZQxQYcXdsImYYzWpE5wOjSgb-WD8PeYRcXyvj82_PiRqj5XRi3zA/s1600/IMG_20140317_172826.jpg)
2. Ziemniaki, pieczarki, kalafiora, brokuła, marchew, cebulę kroimy. Układamy mięso na ziemniaki, pieczarki i kalafiora.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRjEgT2v2zBl0Zfy4x04CDy8pt3hQI1VWbOLUMcu3nNpff_vAVvErgshKezrFdyZlms8BaMVku8cOh6lIP7A415zTz2xYGCI_WFBC-yq1HbkEp65dqCgNNpwyiZftPzi2s-1traOR2A8E/s280/IMG_20140317_202522.jpg)
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika: 200 st. C na 30-35 minut. Można przykryć. Ja użyłam folii i na ostatnie 10 minut odkryłam.
1 komentarz:
Zapiekanki fajna sprawa! Często je robię. Najczęściej gdy porządkuję lodówkę, z różnych "skrawków" warzyw. Dodaję makaron. I gotowe! :)
Prześlij komentarz