środa, 7 maja 2014

Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym

Nie macie pomysły jak przyrządzić zwykłą pierś z kurczaka? Oto moja propozycja, zwłaszcza dla tych, którzy lubują się w słodkich sosach do mięs.



PRZEPIS:

Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka (około 400 g)
2 pomarańcze (w tym jedną wykorzystamy do przystrojenia)
2-3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki octu winnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek, sól 



1. Kroimy pierś w kostkę.
2. Z 1 pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy ocet winny, sos sojowy, wciskamy czosnek, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i zalewamy mięso.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej na noc.



3. Wszystkie wrzucamy do garnka lub patelnię ;) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
4. Na koniec, kiedy mięso będzie już uduszone, w 1/2 szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy sos. Można oczywiście dodać mniej, jeśli nie chcemy żeby był zbyt gęsty. 



...i GOTOWE !!!

Podajemy z ryżem i dowolnymi warzywami




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz