Moje ulubione smaki :) mam nadzieję, że i Wy polubiliście. Moja dzisiejsza propozycja na obiad. Imspirację znalazłam tutaj :)
PRZEPIS:
Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
1,5 szklanki ryżu
200 ml mleczka kokosowego
2 łyżki pasty curry
2 cebule
1 ząbek czosnku
imbir
3 liście laurowe
1 łyżka curry w proszku
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki chilli
1,5 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki kolendry
świeża kolendra
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtoiKlbP36R-8AVfeC4qMOSxX1CUlgPQUv_ETeAOpkWsDmi4o1K_YcWbfaPPsDMbXcGq0oygKHMSHMwb7MmrJASG74HLNnDdoCtEp6DmDzLsNLW0jN7YXciTFhQU1wOR2vUFNHe3WCDNU/s1600/IMG_20140617_155137.jpg)
1. Kolendrę, chilli, cynamon, kumin, curry mieszamy razem i rozgniatamy (jeśli mamy, to w moździerzu)
1,5 szklanki ryżu
200 ml mleczka kokosowego
2 łyżki pasty curry
2 cebule
1 ząbek czosnku
imbir
3 liście laurowe
1 łyżka curry w proszku
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki chilli
1,5 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki kolendry
świeża kolendra
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtoiKlbP36R-8AVfeC4qMOSxX1CUlgPQUv_ETeAOpkWsDmi4o1K_YcWbfaPPsDMbXcGq0oygKHMSHMwb7MmrJASG74HLNnDdoCtEp6DmDzLsNLW0jN7YXciTFhQU1wOR2vUFNHe3WCDNU/s1600/IMG_20140617_155137.jpg)
1. Kolendrę, chilli, cynamon, kumin, curry mieszamy razem i rozgniatamy (jeśli mamy, to w moździerzu)
2. Gotujemy w między czasie soczewicę i ryż (na 1,5 szklanki np. soczewicy 3 szklanki wody)
3. Cebulę kroimy i dusimy na patelni
4. Dodajemy przyprawy i pastę curry. Mieszamy i smażymy aż poczujemy intensywny zapach.
5. Dodajemy mleczko kokosowe. Czekamy, aż się zagotuje.
6. ....i dodajemy soczewicę. Wszystko mieszamy.
...i GOTOWE !!!
Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.
Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz