Już jakiś czas temu obiecałam mojemu mężowi, że przygotuję dla niego hamburgera w wersji "Light" :)
Był usatysfakcjonowany,a to znaczy, że musicie spróbować :)
PRZEPIS:
Składniki:
400g piersi z kurczaka lub mięsa mielonego drobiowego (można również zastąpić chudą wołowiną lub biowieprzowiną)
bułeczki pełnoziarniste (ja użyłam żytnich, co prawda z domieszką mąki pszennej, ale były super)
1 jajko
0,5 cebuli
bułeczki pełnoziarniste (ja użyłam żytnich, co prawda z domieszką mąki pszennej, ale były super)
1 jajko
0,5 cebuli
czosnek
2 łyżki siemienia lnianego
papryka, ogórek, sałata lodowa
musztarda (bez konserwantów)
pieprz, papryka, zioła prowansalskie, curry
Można również użyć naturalnego ketchupu i/lub domowego sosu czosnkowego. Warzywa również wedle uznania. Można dodać pomidora, ogórka kiszonego.
pieprz, papryka, zioła prowansalskie, curry
Można również użyć naturalnego ketchupu i/lub domowego sosu czosnkowego. Warzywa również wedle uznania. Można dodać pomidora, ogórka kiszonego.
1. Pierś z kurczaka mielimy (ja użyłam blendera, ale można tradycyjnie maszynką do mięsa. Ja nie mam ;) )
2. Dodajemy ząbek czosnku, cebulę pokrojoną w kostkę, siemię lniane, przyprawy i jajko. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.
3. Smażymy na patelni z niewielką ilością oleju pod przykryciem (smażenie mięsa pod przykrycie pozwoli uzyskać jego "soczystość")
4. Przygotowujemy wedle uznania hamburgery dodając domowe sosy i/lub musztardę. Moja kolejność poniżej ;)
2 komentarze :
wyglądają pysznie :)
Uwielbiam domowe burgery :)
Prześlij komentarz