Już jakiś czas temu obiecałam mojemu mężowi, że przygotuję dla niego hamburgera w wersji "Light" :)
Był usatysfakcjonowany,a to znaczy, że musicie spróbować :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglbLFfcD87VinVU679FSkXdfLea-DEp561vjQxgPHL1X28CXAZgUXo38vtU0cN06KRrmPToYApsQWjOGHOPsQ7HniTzn5fiBu_QZwK03yMg7_3gw05p9WNehw-AW6A82bJLMrvJEJBPSA/s280/IMG_20140702_211838.jpg)
PRZEPIS:
Składniki:
400g piersi z kurczaka lub mięsa mielonego drobiowego (można również zastąpić chudą wołowiną lub biowieprzowiną)
bułeczki pełnoziarniste (ja użyłam żytnich, co prawda z domieszką mąki pszennej, ale były super)
1 jajko
0,5 cebuli
bułeczki pełnoziarniste (ja użyłam żytnich, co prawda z domieszką mąki pszennej, ale były super)
1 jajko
0,5 cebuli
czosnek
2 łyżki siemienia lnianego
papryka, ogórek, sałata lodowa
musztarda (bez konserwantów)
pieprz, papryka, zioła prowansalskie, curry
Można również użyć naturalnego ketchupu i/lub domowego sosu czosnkowego. Warzywa również wedle uznania. Można dodać pomidora, ogórka kiszonego.
pieprz, papryka, zioła prowansalskie, curry
Można również użyć naturalnego ketchupu i/lub domowego sosu czosnkowego. Warzywa również wedle uznania. Można dodać pomidora, ogórka kiszonego.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhO8JLNY-8OEdPePga_FA4tVpO936CrS6xqrwuvjscyxJWTg2GApoM8EsToJ3IuOvwJ7IRbOW62hi23O1CwEfMUgmvTWvKeNaBDFiMI9aRbmhOYpPGsSL636CNQywOxXB2vkiIO8hbypo0/s280/IMG_20140702_140827.jpg)
1. Pierś z kurczaka mielimy (ja użyłam blendera, ale można tradycyjnie maszynką do mięsa. Ja nie mam ;) )
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihBkImqzi3r5PvJwnP26zAw_wlUDdRVR03dS14Bk8ybIPbEfbBKqzQJLviZLTSBuSlkwTbaR-rGGO58GzSmMbtYb6ryJYUq-hjIRclzzEmMaBvEMcgsPTbvuYRtMwkNHGnpTI_4Rtw04Y/s1600/IMG_20140702_141420.jpg)
2. Dodajemy ząbek czosnku, cebulę pokrojoną w kostkę, siemię lniane, przyprawy i jajko. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjn9bD3G5ylx6ATVeEJ2i0u5CJhhkg70U4-8iJ77btDUbyFCn6yDiQm69s90fv9TG8fAzNzTmv6N_2n-EtL5Ep7_k2Zum0QD3DFDFuOfy7_l4Q461Z5-txkQSMCX2h1SuGVE9kelD9TCtU/s1600/IMG_20140702_142745.jpg)
3. Smażymy na patelni z niewielką ilością oleju pod przykryciem (smażenie mięsa pod przykrycie pozwoli uzyskać jego "soczystość")
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3n-3fFXLZFsFWIHdUJs8S-uVHp4cKE0h1zyCcHL7FRemTReT-CQOQtXoqI5PvXMk32syjyMF8LXoufRQ6aEdA0P9kQKv_XST09If-aZi6FaZXVhuqzg2N1NZ_H5H1JLbj_Yk9xMQGmsA/s1600/IMG_20140702_143756.jpg)
4. Przygotowujemy wedle uznania hamburgery dodając domowe sosy i/lub musztardę. Moja kolejność poniżej ;)
2 komentarze:
wyglądają pysznie :)
Uwielbiam domowe burgery :)
Prześlij komentarz