Inspiracja na ciasto bezglutenowe do pizzy zaczerpnęłam od Uwaga Babcia Gotuje ;) jest śmieszna, musicie zajrzeć :)
Pizza może nie jest idealna (będę szukać kolejnego przepisu), ale warto spróbować i samemu ocenić :)
PRZEPIS:
Składniki:
350g mąki ryżowej + do podsypywania
250g mąki ziemniaczanej
350 ml ciepłej wody
40 g drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
ulubione dodatki do pizzy (my dodaliśmy: piersi z kurczaka, cebulę, oliwki, paprykę, papryczkę chilli, pieczarki-warto wcześniej podsmażyć, aby pozbyć się nadmiaru wody, vegeser, przecier paprykowo-warzywny)
1. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy około 50 ml wody, 1 łyżkę mąki ryżowej. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGH_kj5rwISyBw-UgWCOSaH9dXDkjBTjSPHg4GWKe6ScL1Q2A7ZuXIsNj2HiLWAgJLhpR1048lGQiLNDayI0hHOzAT37W5dnDWFBpN0kUWSPMwp11LpZpbX3aJ_OlXuTPGJckeVIhVhxY/s1600/IMG_20141115_123111.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgt4cYfe1y53dRsKue-7RmioUwTQHsnoPzRO9ctaCBR9aS0U5V5TN9mbL1QgmhmhA2ZBhI46bynR4C_Aff5VHM_kt0C7HR9XTkx1nmrUcyrxSDEueQj4Q1l00GzF2VisTdSoE8fBLGe1cc/s1600/IMG_20141115_123234.jpg)
2. Do zaczynu dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy podsypując mąką, aż do uzyskania takie konsystencji jak na zdjęciu. Ciasto się nie klei, ma elastyczną konsystencję. Odstawiamy na co najmniej 60 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć 2 razy swoją objętość.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrzvnvJE3ZHQ8GsqwJoLdu9HTuuj2lM2CnJ6-qRy1m5TaPAH5ad3GSX3pZOrRU1m00kl7hpj0ZQ_F91DXXI2kY4iX4BJph4dKcUPOPSrrHWkUcRi_cJ-nfZBO3zaL62MfjCXXJlR0OBDQ/s1600/IMG_20141115_125836.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8Sp3WqhLmBbq4uL4cYZw3QC-_bf_Pw2FAQMclEQreF_LK_vLIc1dsVNw6fDYoYnn4LcfWfkqJRKoEq4vUtp37kgj672Q8yghJ2fFYy9IR-T9JDLynr14tbRNmDgtrW5ULNmLZGQYiwBI/s1600/IMG_20141115_131540.jpg)
3. Wykładamy na blachę i układamy ulubione dodatki. Pieczemy około 20 minut w 180 st.C bez termoobiegu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1O5SfK-8Xd3851NBTsNi-dy59HYRwLSXplsS0yufuVN5f-Abj-wSEdQYuEnU27BP2rWn14TEoK0AW7qgFoyPw4q2TuEMHR9-uf3Esn58lkgxd-4YPqlv_bZW2nK3NFUWMZwOg7_2wX60/s1600/IMG_20141115_132219.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiOlkYuDw8flwx2mvwZ3h-F4Dlf3SWwgO97WKOKTnNsftf-p2wwF4urq3lasFVmOLGL0D_oHF8-FGP_3JU6YOSiQ2z3BvxpgRbt247XRRSViWjfrw1Y2GrOxZQ8nn8uLbklpXZe_cTHQU/s1600/IMG_20141115_130326.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidTlTqDDO4LIZAWZaBhaQkD8T7MhrYqoCR_zTZaUIoBikTM152U-W8F4_LZUe0kPxcMq5K3F82dtG_S4Fn6lDUaBzn9-wsIbzo_pLmvKdre8nf_r-UZpQIiZqNwNoEwOFsUblMCgclFyM/s1600/IMG_20141115_130009.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEig8kV8lIiKvXH6xZvZra3PDJjoLYhWbNNkgzcilM63UaiJ-mkIqP7smyE83DbiJA1RAc4QCazfO_0fuEjYf1SkdnDsWJJ6b8NXKgqYgW6z0V1_0RjYnKpehTbiUDQ6t6VtMhhYL-CvRXM/s1600/IMG_20141115_132335.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXLVVOwrzN0XrXTCOX2ut-W8swMF6X8AEFnsNq_enpcDDW2RvTHQq8CgKg5iWghxgSUrUNoMkjkMIMzgCT5PBGGJA6RzPes-AvCZIBmRJvOk7mRswGAn1pqsndAG_b3KmRjM9zROEIO-U/s1600/IMG_20141115_132415.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiL1Hv00_xn12XRFWGOYflKdUehyphenhyphengNF6oPo-ZWjg8CLBVa_pDU4jU5_VIKak6jGzkGNeietdfpR2iTMGrXeB5B8s0Qvjc3m-kWON2vMm98VHlJkrpEU-4Htf4vwqDEKMT8511uv50dmGZg/s1600/IMG_20141115_132554.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9T1R7m8bXq_Ny-RlYZSeMvWUaL1DcosvlriembH2xlPWtA3nO6efPesVvPlXukpvSNqyUg2HWYUGad5qac2-217_M9ATsAL5_3AYDHy9mp0sH4c5gCaqN3Jd2WhkXK_uMXl8Ccp4zKUo/s1600/IMG_20141115_132728.jpg)
...I GOTOWE !!!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfmldyYCN0HQ-aaCW-o8uYSqTXo3vt6k97d_zkG2C4BwqrcNKdinKqumFrTdIyKG-tfoRwRybz1GPtuIID3acmG1wu6CVfUMYIb2T_zudkhPranOK799l0cotCod3OhQJhkisyZspUwB4/s1600/IMG_20141115_135050.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGH_kj5rwISyBw-UgWCOSaH9dXDkjBTjSPHg4GWKe6ScL1Q2A7ZuXIsNj2HiLWAgJLhpR1048lGQiLNDayI0hHOzAT37W5dnDWFBpN0kUWSPMwp11LpZpbX3aJ_OlXuTPGJckeVIhVhxY/s1600/IMG_20141115_123111.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgt4cYfe1y53dRsKue-7RmioUwTQHsnoPzRO9ctaCBR9aS0U5V5TN9mbL1QgmhmhA2ZBhI46bynR4C_Aff5VHM_kt0C7HR9XTkx1nmrUcyrxSDEueQj4Q1l00GzF2VisTdSoE8fBLGe1cc/s1600/IMG_20141115_123234.jpg)
2. Do zaczynu dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy podsypując mąką, aż do uzyskania takie konsystencji jak na zdjęciu. Ciasto się nie klei, ma elastyczną konsystencję. Odstawiamy na co najmniej 60 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć 2 razy swoją objętość.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrzvnvJE3ZHQ8GsqwJoLdu9HTuuj2lM2CnJ6-qRy1m5TaPAH5ad3GSX3pZOrRU1m00kl7hpj0ZQ_F91DXXI2kY4iX4BJph4dKcUPOPSrrHWkUcRi_cJ-nfZBO3zaL62MfjCXXJlR0OBDQ/s1600/IMG_20141115_125836.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8Sp3WqhLmBbq4uL4cYZw3QC-_bf_Pw2FAQMclEQreF_LK_vLIc1dsVNw6fDYoYnn4LcfWfkqJRKoEq4vUtp37kgj672Q8yghJ2fFYy9IR-T9JDLynr14tbRNmDgtrW5ULNmLZGQYiwBI/s1600/IMG_20141115_131540.jpg)
3. Wykładamy na blachę i układamy ulubione dodatki. Pieczemy około 20 minut w 180 st.C bez termoobiegu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1O5SfK-8Xd3851NBTsNi-dy59HYRwLSXplsS0yufuVN5f-Abj-wSEdQYuEnU27BP2rWn14TEoK0AW7qgFoyPw4q2TuEMHR9-uf3Esn58lkgxd-4YPqlv_bZW2nK3NFUWMZwOg7_2wX60/s1600/IMG_20141115_132219.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiOlkYuDw8flwx2mvwZ3h-F4Dlf3SWwgO97WKOKTnNsftf-p2wwF4urq3lasFVmOLGL0D_oHF8-FGP_3JU6YOSiQ2z3BvxpgRbt247XRRSViWjfrw1Y2GrOxZQ8nn8uLbklpXZe_cTHQU/s1600/IMG_20141115_130326.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidTlTqDDO4LIZAWZaBhaQkD8T7MhrYqoCR_zTZaUIoBikTM152U-W8F4_LZUe0kPxcMq5K3F82dtG_S4Fn6lDUaBzn9-wsIbzo_pLmvKdre8nf_r-UZpQIiZqNwNoEwOFsUblMCgclFyM/s1600/IMG_20141115_130009.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEig8kV8lIiKvXH6xZvZra3PDJjoLYhWbNNkgzcilM63UaiJ-mkIqP7smyE83DbiJA1RAc4QCazfO_0fuEjYf1SkdnDsWJJ6b8NXKgqYgW6z0V1_0RjYnKpehTbiUDQ6t6VtMhhYL-CvRXM/s1600/IMG_20141115_132335.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXLVVOwrzN0XrXTCOX2ut-W8swMF6X8AEFnsNq_enpcDDW2RvTHQq8CgKg5iWghxgSUrUNoMkjkMIMzgCT5PBGGJA6RzPes-AvCZIBmRJvOk7mRswGAn1pqsndAG_b3KmRjM9zROEIO-U/s1600/IMG_20141115_132415.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiL1Hv00_xn12XRFWGOYflKdUehyphenhyphengNF6oPo-ZWjg8CLBVa_pDU4jU5_VIKak6jGzkGNeietdfpR2iTMGrXeB5B8s0Qvjc3m-kWON2vMm98VHlJkrpEU-4Htf4vwqDEKMT8511uv50dmGZg/s1600/IMG_20141115_132554.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9T1R7m8bXq_Ny-RlYZSeMvWUaL1DcosvlriembH2xlPWtA3nO6efPesVvPlXukpvSNqyUg2HWYUGad5qac2-217_M9ATsAL5_3AYDHy9mp0sH4c5gCaqN3Jd2WhkXK_uMXl8Ccp4zKUo/s1600/IMG_20141115_132728.jpg)
...I GOTOWE !!!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfmldyYCN0HQ-aaCW-o8uYSqTXo3vt6k97d_zkG2C4BwqrcNKdinKqumFrTdIyKG-tfoRwRybz1GPtuIID3acmG1wu6CVfUMYIb2T_zudkhPranOK799l0cotCod3OhQJhkisyZspUwB4/s1600/IMG_20141115_135050.jpg)
2 komentarze :
ja rownież ciągle kombinuje z nowymi przepisami na spody do pizzy. z mąki ryżowej jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)
W Polsce pojawił się ostatnio w sklepach wege-ser Polsoi, ale jest trudno dostępny.
czy zamiast drozdzy zwyklych mozna dodac drozdze instant jesli tak to w jakiej proporcji????
Prześlij komentarz