Kolejny odkryty przeze mnie wspaniały blog z którego można czerpać inspiracje kulinarne. Natchniona.pl, to blog, do którego czytania szczerze zachęcam. Ja dzięki Niej zrobiłam wczoraj te oto pierogi z mięsem. Ciasto jest super i będzie się nadawać na świąteczne pierogi bezglutenowe. A jak ja przygotowałam moje danie na dzisiaj? Zachęcam do zrobienia :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwcnXaZygDYRTy29uF6FbiMEwUbeYLYpW1c3GakAp0GudVaNv2_qkDjy1sMRBLk_8jCP9YfU-2idsB4EmDTTt3C97sre4Kw6jqltNakBFT9HupbT1S3QHBpKOJbOBGvuStPmsqD_K_Tls/s280/IMG_20141209_183942.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwcnXaZygDYRTy29uF6FbiMEwUbeYLYpW1c3GakAp0GudVaNv2_qkDjy1sMRBLk_8jCP9YfU-2idsB4EmDTTt3C97sre4Kw6jqltNakBFT9HupbT1S3QHBpKOJbOBGvuStPmsqD_K_Tls/s280/IMG_20141209_183942.jpg)
PRZEPIS (na około 60 sztuk):
Składniki:
Ciasto:
100 g kaszy jaglanej na sypko (około 0,5 szklanki)
200 g mąki ryżowej (plus do podsypywania)
80 g mąki ziemniaczanej
80 g siemienia lnianego (mielonego)
3 łyżki oliwy
400 ml gorącej wody
sól
Farsz:
2 piersi z kurczaka
pieczarki
1 duża marchew
1 cebula
pieprz, papryka, sól
Ciasto:
100 g kaszy jaglanej na sypko (około 0,5 szklanki)
200 g mąki ryżowej (plus do podsypywania)
80 g mąki ziemniaczanej
80 g siemienia lnianego (mielonego)
3 łyżki oliwy
400 ml gorącej wody
sól
Farsz:
2 piersi z kurczaka
pieczarki
1 duża marchew
1 cebula
pieprz, papryka, sól
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4d5An45AFVSkH7cL-4QdKXRkibGtjvlZpJZvFJWUtd1aUse-jDcNA2pdJGatvDKzs_nw_asO8HWWqPp8Q4q_94lc-6JEKxw04sNILv-91WMrv7DFIildBIPkdK1zV64J4V7-vihd3P58/s1600/IMG_20141209_155122.jpg)
2. Pierś z kurczaka posypujemy przyprawami, zawijamy w folię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 st.C, na około 25 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcAO80b4WPpaYk7HKYweG9RsVyKRfe62y36uiRIAVLMEqAi-C1161TmICzBB_0VLRtZRbif6WGc7uEl5qe2_CtzkonUwzOuaCoNUh3VK-0aTPh5uUr_40rWcPEY5rekjtK7cVcGukjtjY/s280/IMG_20141209_165913.jpg)
3. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEQIlh94HtYz4zz4RC_wjMfE-7J7wt5H_d0_BtSygoDxXSsSyh1o_1BclURBXhgxVM8nbdQZKjDOlJAUqwUv-E_axoF7PLHRMxhwA894PD0z1U7AGpsXGQmGEZEEuzrgeU6978yc5ggSA/s1600/IMG_20141209_160754.jpg)
4. Do pieczarek dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, dusimy. Następnie dodajemy startą na tarce marchew i wszystko dusimy jeszcze chwilę.
5. Mięso po wyciągnięciu z piekarnika blenderujemy i mieszamy z pieczarkami. Doprawiamy do smaku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhoYjcnsa4dowRXE_L1WdALP3pg1iehsrUUxf3iZehYrcyGJBf7AVtVGfhZ3P8Ufx-7gNqHJt8v4WgbuagnqZm1rvF5A0mdsCjr7xlFBpmNjdCvcJkCgejdqdRMZY1s_E6y2uC7POrPg74/s1600/IMG_20141209_170425.jpg)
6. Do kaszy jaglanej dodajemy mąki, oliwę, siemię, gorącą wodę i sól. Wszystko blenderujemy. Wyciągamy do miski i podsypując mąką ryżową wyrabiamy ręką, aż do momentu kiedy nie będzie się kleić do ręki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhB-18_q2wpx3GFdCs3NXnxqpp0xsMNTdTKCddb2btINQg74G2sx-dcND1H2TH2pVQ0RPTKsogCv7N5pLaIoy6qywiyiufWvWL84bZQjrqU1m-LNV2LTSJUO_JtMBizIqMnFKce3mV21B4/s1600/IMG_20141209_165838.jpg)
7. Wałkujemy i wycinamy formy na pierogi
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5ySFt-b_UL6EIhfGK3yzfXOwqfCAZlanhirmMIMVr52kA1G9XXjDPzIpiYr2Cntu8tBoHyny0Kua9O4s1TQI7oWcuWC196f4uAQmGrjOssrGdQ_qshzXT4muJHMGza0qO6s6OH5nZV5A/s1600/IMG_20141209_171644.jpg)
9. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju i soli. Po wrzuceniu czekamy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze około 1 minutę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz