Przyznaje się bez bicia, że jeszcze nigdy nie jadłam bakłażana ;) dlatego też postanowiłam dzisiaj przygotować zapiekanego na obiad....i co sądzicie o moim debiucie? ja jestem sama z siebie dumna ;)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7kTRE901u2vKmjJmeRYHaK5ZivpFe7uc_22IOG3649g14x4xl-lGxQf1TEg1ZDn19D0hs9ixBZnNs3g-_OrGijIQ7oTIOI6UliS2CLrOGNkQjnKvFbjzCsinsxNPrQOPnzAIJJHa1aHw/s280/IMG_20150329_150034.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7kTRE901u2vKmjJmeRYHaK5ZivpFe7uc_22IOG3649g14x4xl-lGxQf1TEg1ZDn19D0hs9ixBZnNs3g-_OrGijIQ7oTIOI6UliS2CLrOGNkQjnKvFbjzCsinsxNPrQOPnzAIJJHa1aHw/s280/IMG_20150329_150034.jpg)
PRZEPIS:
Składniki:
2 bakłażany
2 piersi z kurczaka
1 marchew
2 cebule
0,5 filiżanki kaszy jaglanej
2 jaja
2 łyżki nasion siemienia
sól i czosnek
2 bakłażany
2 piersi z kurczaka
1 marchew
2 cebule
0,5 filiżanki kaszy jaglanej
2 jaja
2 łyżki nasion siemienia
sól i czosnek
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiL92PsMhyphenhyphenOjU-L3-w8rmynjmbAlNTxzeCEKcQU-yKDOCtoMd1xp5_9CHl3jYKSnVsuwX2mD_XaHtnjYakydhILvs3KEGi-1yke4dNhTy7x8g18T9jEen6baHG_tCblw73CmtSLqsTez4c/s1600/IMG_20150329_140512.jpg)
2. Mięso mielimy, jak widać ja użyłam blendera, ale ważne, aby wcześniej pokroić mięso w kostkę. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, czosnek (ilość wedle uznania) i siemię.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHnfqP8QpqyuCWauiMJczh6dF2BQ2suHswOCFu21rXVFOdKsLCCMr3dfWI2EUwGwXPvFqDCdOavV6KpnjrUUtKV10J871gN0CX6k3DEGVUplg8e6H1HiGiFAKIbcQS1hbDZQpicaoz-L8/s1600/IMG_20150329_140524.jpg)
3. Bakłażana kroimy na pół i wydrążamy miąższ, który kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuGDEuwfYCe0dTN5oS0ALH5a7v-k9ugm6Tqs4PWEEsCknCbICLJEo7BDi9m10jjqpwU9iQsAMWL9HwiqZM9LwlGOB85eTOvr_YwS15zVqKICJdkjFOFaNMHCiWv1Kxmj5b-65kCxHSor8/s1600/IMG_20150329_141852.jpg)
5. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy kaszę, mięso i jaja. Wszystko dokładnie mieszamy i nadziewamy bakłażany.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwgA7bEB4H8xT8IA-8LJvVCyjb7j-X7DO1XuATkz8quYclDloAgLHXHpc4f1PHxkg8Fmq3d8tUC1byWnMcBIXJFbaeA0iMYY4I_2svJCQElIkJhfuWxMlxkC_tUSLDW12cjQ5A7lRpcPI/s1600/IMG_20150329_143017.jpg)
6. Farszu wyszło dużo, dlatego resztę włożyłam do foremek i zapiekłam razem z bakłażanami.
7. Wszystko wkładamy do nagrzanego piekarnika w 200 st.C na około 20 minut
...i GOTOWE !!! SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz