PRZEPIS (na około 60 sztuk):
Składniki:Ciasto:
100 g kaszy jaglanej na sypko (około 0,5 szklanki)
200 g mąki ryżowej (plus do podsypywania)
80 g mąki ziemniaczanej
80 g siemienia lnianego (mielonego)
3 łyżki oliwy
400 ml gorącej wody
sól
Farsz:
200-300 g liści szpinaku
200 g sera feta
1 ząbek czosnku (wedle uznania)
1 duża cebula
200 g mąki ryżowej (plus do podsypywania)
80 g mąki ziemniaczanej
80 g siemienia lnianego (mielonego)
3 łyżki oliwy
400 ml gorącej wody
sól
Farsz:
200-300 g liści szpinaku
200 g sera feta
1 ząbek czosnku (wedle uznania)
1 duża cebula
pieprz czarny mielony
1. Kaszę gotujemy na małym ogniu w około 1 szklance wody (1 porcja kaszy 2 porcje wody)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvyakyMtN_qxJCx7TzmJwSH_ZUedsmWWoSPO_vDGnr4e40iVykLzAz5P6C5FcqgETFsnwYM9XAfevr1jHmtHwz0YQmAooZsqFkTQZGK_ig5P1CUD2kqFyxlUXJ_YlO8whSkht6SzbT7xE/s1600/IMG_20150321_174702.jpg)
3. Po około 3-5 minutach zdejmujemy szpinak. Dodajemy ser feta, czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDMQTdt2aGiDa5kYkN_zQ0drwHdNr7N2bgY9LYQlcH4Qyd6zg53ltme0eR2yH3tRmqNxj_5bmnwviV_htkP8BJ6s9xJnW7NNud6JuQgTqjhYZ9Zd-McKzrsxLvvL-w4_vbHwjNN98bMRo/s1600/IMG_20150321_183045.jpg)
4. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy mąki, oliwę, siemię, gorącą wodę i sól. Wszystko blenderujemy. Wyciągamy do miski i podsypując mąką ryżową wyrabiamy ręką, aż do momentu kiedy nie będzie się kleić do ręki.
5. Wałkujemy i wycinamy formy na pierogi
6. Nakładamy farsz i formujemy pierogi
7. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju i soli. Po wrzuceniu czekamy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze około 1 minutę.
...i GOTOWE !!
1 komentarz:
Te pierożki wyglądają przepysznie :) Ostatnio robiłam z mamą naleśniki ze szpinakiem z dokładnie takim samym farszem :D
Pierwszy raz jestem na twoim blogu, ale na pewno nie ostatni :) Twoje przepisy baaaaaaardzo mi się podobają ;)
Prześlij komentarz