Dzisiaj przygotowałam na szybko warzywa zapiekane w piekarniku. Jeśli macie grill elektryczny, to jest to też super opcja do wykorzystania ;)
PRZEPIS:
Składniki:
1 cukinia
1 papryka
2 marchewki
1 słodki ziemniak
1 papryka
2 marchewki
1 słodki ziemniak
0,5 kalafiora
pieczarki, ja miałam około 7 sztuk
pieczarki, ja miałam około 7 sztuk
Możecie dodać jeszcze inne warzywa, wedle uznania
olej rzepakowy
sok z cytryny
przyprawy: pieprz czarny mielony, słodka papryka, czosnek świeży lub granulowany, suszona pietruszka, rozmaryn, anyż
olej rzepakowy
sok z cytryny
przyprawy: pieprz czarny mielony, słodka papryka, czosnek świeży lub granulowany, suszona pietruszka, rozmaryn, anyż
sól
1. Wszystkie warzywa kroimy w dosyć duże kawałki.
2. wrzucamy do dużej miski, posypujemy sporą ilością wszystkich przypraw, skrapiamy sokiem z cytryny i około 2 max 3 łyżki oleju i sól do smaku
3. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę do pieczenia
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 1800-200 st. C i pieczemy 15 minut z termoobiegiem, kontrolując czy warzywa są wystarczająco miękkie. Ja lubię jak są jeszcze stosunkowo surowe, co też i Wam polecam
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 1800-200 st. C i pieczemy 15 minut z termoobiegiem, kontrolując czy warzywa są wystarczająco miękkie. Ja lubię jak są jeszcze stosunkowo surowe, co też i Wam polecam
...i GOTOWE !!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz