poniedziałek, 10 stycznia 2022

Cukrzyca w ciąży - jak sobie z nią poradzić? (Polski dietetyk Niemcy)

 #cukrzycawciazy #cukrzycaciezarnych #cukrzycaciążowa #Schwangerschaftsdiabetes #Gestationsdiabetes #polskidietetykniemcy


Czy są wśród moich obserwatorów Panie w ciąży?

Moje "Maleństwo" już jutro kończy 8 miesięcy, ale wszystko co związane z okresem ciąży jest dla mnie jeszcze ciągle aktualne. Wszystko dlatego, że chociażby jako dietetyk mam w gronie swoich podopiecznych również kobiety w ciąży, jak i te, które do ciąży się przygotowują, albo tak jak ja są świeżo upieczonymi mami.

Dzisiaj chciałam poruszyć temat cukrzycy w ciąży (Gestational Diabetes Mellitus, GDM). GDM jest rodzajem zaburzenia gospodarki węglowodanowej, którego objawem jest podwyższony poziom glukozy we krwi - hiperglikemia. Niestety zbyt długotrwały podwyższony poziom glukozy jest dużym zagrożeniem dla nienarodzonego maluszka, ale również dla samej matki. O cukrzycy ciążowych mówi się wtedy, kiedy kobieta wcześniej nie chorowała na cukrzycę, a wyniki krwi pogarszają się na skutek ciąży. Jak się okazuje problem cukrzycy ciężarnych dotyka, aż co dziesiątą kobietę. Co jest bardzo ważne, nie musi mieć to związku z problemem nadwagi lub otyłości sprzed ciąży lub w jej trakcie. Oczywiście ryzyko cukrzycy w ciąży zwiększa się u kobiet z nadwagą i otyłością, ale również kobiety które są po 35 roku życia będą narażone na zachorowanie cukrzycy ciężarnych.

Najczęściej o cukrzycy ciążowej dowiadujemy się między 24. a 28. tygodniem ciąży. Wszystko dlatego, że każda ciężarna w tym okresie musi wykonać tzw. badanie obciążenia glukozą (OGTT), zwane potocznie krzywą cukrową. W zależności od wyników krwi czasami potrzebne jest leczenie insuliną, ale kluczową rolę odgrywa zmiana nawyków żywieniowych i wprowadzenie odpowiedniej aktywności ruchowej. Tutaj mam na myśli nie koniecznie zajęcia fitness, ale już regularne spacery na świeżym powietrzu będą pozytywnie wpływały na dalszy rozwój cukrzycy ciążowej. Jednakże podstawą jest odpowiednie jedzenie i tutaj wkracza nasza rola jako dietetyków klinicznych. Najważniejsze w żywieniu podczas ciąży jest zdrowy rozsądek i zachowanie umiaru. Mimo diagnozy, jaką jest cukrzyca w ciąży, nie musimy rezygnować z ulubionych produktów. Istotną rolę odgrywa regularne spożywanie codziennych posiłków, bogatych w białko, tłuszcze roślinne, warzywa, a węglowodany, które tak kojarzymy z cukrzycą powinny być jak najmniej przerobione. Dlatego zaleca się produkty pełnoziarniste i np. grube kasze, zamiast białego pieczywa lub zwykłego pszennego makaronu. Warto także nie bać się słodyczy, ale sięgać po dobre alternatywy i nie zjadać od razu całej tabliczki czekolady. Zasada "jedz za dwóch", to największy mit jaki jest słyszany w ciąży. Raczej skupiaj się na jakości posiłków i ich rozmaitości niż dokładania podwójnej porcji na twój talerz. Wybierając na śniadanie jajecznice z kromką chleba pełnoziarnistego i awokado lub płatki owsiane z twarogiem i malinami, będziesz mogła być dłużej syta niż po, z pozoru zdrowego, jogurtu truskawkowego z mniejszą zawartością tłuszczu, ale niestety za to bombą cukrową. Jeżeli sama masz problemy z dopasowaniem odpowiedniego żywienia i pomysłami na posiłki, które mogą być smaczne, to najlepiej zgłoś się do dobrego, zaufanego dietetyka.

Dorota Mazurkiewicz
Dieteyk kliniczny

Porady dietetyczne w języku polskim z dopłat tą od niemieckich Kas chorych, więcej informacji na (polski dietetyk Niemcy) www.nutrisy.de

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz