Uwielbiamy często na śniadania jeść naleśniki. Jako, że ja nie używam mleka, to robimy je na wodzie i do wyboru czasami z mąką pszenną lub mąką żytnią. Na zdjęciach poniżej są naleśniki z mąką pszenną (tak wyjątkowo).....a jakie dodatki? udało nam się znaleźć pyszne dżemy ze stewią, więc mają około 30% mniej kalorii i cukru niż tradycyjne dżemy. Może i w Polsce uda Wam się znaleźć takie dżemy.
PRZEPIS (na około 6 sztuk naleśników):
Składniki:
2 kubki wody (może być mineralna niegazowana)
1 jajko
1 łyżka oliwy
1 opakowanie cukru wanilinowego
i około 2-3 kubki mąki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dodając mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja lubię jak ciasto jest nieco gęste. Smażymy naleśniki na patelni beztłuszczowej.
Na śniadanie naleśniki podaję na słodko najczęściej z dżemem (tutaj dżemy w wersji dietetycznej czyli ze stewią) , pokrojonym w plasterki bananem i orzechami.
Poniżej dżemy ze stewią. Znalazłam 3 smaki: wiśnia, truskawka i multiwitamina.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz