Po raz kolejny mój ulubiony zestaw warzyw czyli marchew, pieczarki i oczywiście cukinia :) Może nie jest to szybie w wykonaniu danie, ale mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi :)
PRZEPIS (na około 32 sztuki):
Składniki:
ciasto:
2 kubki mąki żytniej
0,5 kubka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
Farsz:
1 średniej wielkości cukinia
1 marchew
1 cebula
10 pieczarek
ząbek czosnku
przyprawy:pieprz, słodka papryka, sól
Sos curry:
około 120 g śmietany (ja użyłam sojowej można spróbować śmietany do zup)
1 mała cebulka
przyprawy: curry, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
CIASTO:
1. Do miski wsypujemy 2 kubki mąki żytniej
2. Dodajemy wodę, jajo, oliwę i szczyptę soli
3. Wyrabiamy ciasto podsypując mąka aż do momentu, kiedy przystanie przyklejać się do ręki
FARSZ:
1. Obieramy i kroimy w drobną kostkę pieczarki. Wrzucamy na patelnię lub do garnka i dusimy z odrobiną oleju
2. Cukinię kroimy w drobną kostkę
3. Marchew ścieramy na tarce
4. Dodajemy cukinię i marchew do pieczarek po około 10 minutach. Wszystko razem dusimy pod przykryciem.
5. Posiekany ząbek czosnku
6. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy do smaku.
6. Z ciasta i farszu formujemy pierożki i układamy na blasze do pieczenia. Smarujemy jajkiem.
Pieczemy w 180 st.C około 20-25 minut
SOS:
1. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni.
2. Kiedy cebula będzie miękka dodajemy śmietanę i około 2 łyżeczki curry, pieprz i paprykę do smaku.
...i GOTOWE!!!
Pierożki smakuję świetnie z surówkami, same, na ciepło i na zimno. Zatem są idealne nie tylko na obiad, ale i na przekąskę na przyjęcie lub do pracy nawet jeśli nie mamy możliwości ich odgrzać.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz