W dzisiejszym
poście chciałam poruszyć temat SPOŻYWANIA PSZENICY.
Już kilka osób
w tym tygodniu pisało do mnie, co uważam na temat spożywania pszenicy.
Osobiście NIE JESTEM ZWOLENNIKIEM SPOŻYWANIA PSZENICY.
Pszenicy, czyli białego pieczywa, mąki pszennej, makaronów, mąki orkiszowej,
kaszy manny, semoliny i kleików.
Jeszcze
niecałe 2 lata temu spożywałam systematycznie produkty z białej mąki, ale
postanowiłam wykluczyć ją z mojej diety.
Dlaczego? Podejrzewałam u siebie alergię na gluten, czyli białko zawarte w
pszenicy (również w jęczmieniu, życie, orkiszu, owsie). Objawiało się to u mnie
zmianami skórnymi (trądzikiem), gazami, często zgagą.
Kilka miesięcy
temu zrobiłam badania, które wykluczyły alergię na gluten, ale najwyraźniej mam
nietolerancję. Nietolerancja jest o tyle łagodniejsza od alergii, że mogę od
czasu do czasu spożyć produkty o małej zawartości glutenu. Ale ograniczyłam do
minimum białe mąki, a dzięki temu zmiany skórne zaczęły ustępować, nie
pojawiały się wzdęcia i zgaga. Już od ponad roku staram się nie spożywać w
dużych ilościach białych mąk i dzięki temu czuję się świetnie, moja cera jest w
dużo lepszym stanie.
Staram się
zamiast białego pieczywa spożywać chleb z mąki żytniej, jednakże tak naprawdę
pieczywo jem bardzo rzadko (raz na 2 tygodnie). Wybieram makarony
pełnoziarniste o małej zawartości pszenicy, czasami tylko sięgam po białe
makarony. Choć i dania z makaronami też w mojej diecie są bardzo rzadko. Z
produktów zbożowych spożywam różne rodzaje ryżu, kaszę gryczaną, często też
płatki owsiane (mają najmniejszą zawartość glutenu).
Jak
pszenica wpływa na nasz organizm ?
1.Pszenica dodawana do żywności w
postaci mąk, tak naprawdę jest bardzo przetworzona, zatem w procesie mielenia i
oczyszczania traci wszystkie składniki mineralne jak np.: żelazo, cynk,
witaminy z grupy B, pozbawiona jest również błonnika. Zatem nie dostarcza nam
zbyt wielu składników mineralnych.
2.Zawarty w pszenicy gluten
(wspomniany przeze mnie powyżej) u osób z celiakią działa toksycznie, wywołuje
stany zapalne jelit, ale i u osób, które nie chorują na celiakię, jest często
nietrawiony i również obciąża organizm.
3.Zawarty w dzisiejszych
mieszankach pszenicy azydek sodu (jest to toksyna) powoduje zatrucie organizmu,
objawiające się zmęczeniem, bólami głowy, wzdęciami.
4.Produkty z białej mąki są w
grupie tzw. wysokiego indeksu glikemicznego. Co to jest IG? W uproszczeniu, to
poziom glukozy w naszej krwi, która wzrasta po spożyciu jakiejś ilości produktu,
równego spożyciu czystej glukozy. Na przykład: IG=70, oznacza, że po spożyciu
50 g danego produktu poziom glukozy wzrośnie o 70%, podobnie jak po spożyciu 50
g czystej glukozy. Wysoka wartość IG spożytego produktu wpływa na skoki cukru
we krwi, które doprowadzają do dużego wyrzutu insuliny. Zatem spożywanie
produktów o wysokim IG sprzyja powstawaniu otyłości. Po pierwsze wywołują głód,
dlatego często po wysokowęglowodanowym posiłku mamy ochotę na „deser”. Po
drugie, insulina, która została wyrzucona do krwioobiegu aktywuje proces
neolipogenezy, czyli tworzenia się tłuszczu, głównie z węglowodanów. Więcej informacji o IG znajdziecie tutaj
5.Wysoki IG produktów pszennych
wpływa nie tylko na powstawanie nadwagi i otyłości, ale przede wszystkim
zwiększa zachorowalność na cukrzycę typu 2
6.Duże oczyszczenie białych mąk
pozbywa je błonnika, zatem spożywając duże ilości produktów z pszenicy np.
chleb, bułki, makarony mogą pojawić się zaparcia, wzdęcia i gazy.
Korzyści
po wykluczeniu pszenicy z diety:
1.
Obniżenie poziomu cukru we krwi
2.
Złagodzenie objawów cukrzycy
3.
Redukcja masy ciała
4.
Ustąpienie zaparć, wzdęć i gazów
5.
Ustąpienie nadkwasoty (zgagi)
6.
Poprawa stanu skóry
7. Często u pacjentów, którzy
odstawili pszenicę ustępują bóle głowy, objawy różnych alergii.
SAMI ZADECYDUJCIE CZY SPOŻYWANIE
PSZENICY JEST DLA WAS KORZYSTNE.
Ja
na początku zrobiłam na sobie doświadczenie. Przez 2 tygodnie unikałam
produktów z pszenicy. Na początku nie było to łatwe, ale udało mi się. Po 2
tygodniach zaczęłam spożywać różne produkty z białej maki. Już po 1 dniu
pojawiły się u mnie wzdęcia i gazy, a w kolejnych dniach na mojej twarzy
zaczęły pojawiać się zmiany trądzikowe. To było dla mnie dowodem, że nie
powinnam spożywać dużych ilości produktów pszennych, a najlepiej w ogóle.
10 komentarzy :
Dorotka, a "mąka biała" to mąka pszenna czy mąka "przetworzona"? Bo razowa znaczy pełnoziarnista, tak? A ja kupuję mąkę pszenną pełnoziarnistą, która wizualnie biała nie jest :-) Kupuję też żytnią razową, ale że jest wiele droższa, a używam jej sporo, to się posiłkuję też tą pszenną razową. Napisz proszę coś o tych mąkach, bo mam w głowie bałagan już :-D Pozdrowienia!
Mąka pszenna
typ 450 - ta mąka idealnie nadaje się do wypieku ciast biszkoptowych i tortów
typ 500 - mąka przeznaczona do wyrobu klusek, pierogów, pizzy, ciast kruchych i francuskich
typ 550 - idealna do wypieku ciast drożdżowych
typ 750, 1400, 1850, 2000 - typy mąk, które przeznaczone są głównie do wypieku pieczywa, typ 2000 to mąka razowa
typ 3000, mąka z pełnego przemiału
Mąka razowa
typ 580 - mąka żytnia jasna idealna do makaronów
typ 800, 1400, 1850, 2000 - typy mąk, które przeznaczone są głównie do wypieku pieczywa, typ 2000 to mąka razowa
inne mąki
Majzena - jest to mąka z białych pręcików kukurydzy nie mylić z mąką kukurydzianą - biszkopty, do sera w serniku,pierniki,armaniaczki, ptysie francuskie, do zagęszczania kremów,kiśli,budyniów, bita śmietana
kukurydziana - do niektórych ciast,tortille, niektóre desery
pytlowa lub sitkowa typ 1400 - jest to mąka kilkukrotnie mielona i oczyszczona, więc pozbawiona pozbawiona wartościowych substancji.
żytnia – niektóre pierniki, drożdżowe
razowa - jest raz odsiana nie pozbawiona części otaczających bielma to mąka ciemna pszenna lub żytnia -> na barszcz – pszenna, na żur – żytnia
orkiszowa - z pszenicy orkisz ma inną strukturę - dodatek do chleba nie kruszy się, niektóre ciasta
ziemniaczana czyli skrobia z ziemniaków - zagęstnik do chińszczyzny,kluski śląskie, siwe, nylonowe(plebańskie), placki ziemniaczane, kisiel, budyń, biszkopty, baby, sernik
ryżowa - mazurki, ciasteczka ryżowe, makaroniki
A jeśli ktoś nie jest z zamiłowania piekarzem, to jakie gotowe produkty (chleby, bułki) powinien wybierać? Pszenne czy żynie, jasne czy ciemne, z peskami dyni/ziarnami słonecznika, orkiszowy?
Co warto kupować?
jeśli już chcemy kupować pieczywo, to polecam spożywać żytnie na zakwasie. Najlepiej pełnoziarniste i bez sztucznych dodatków. Czasami żytnie pieczywo zapiera około 10% maki pszennej, ale to już sami musicie zdecydować czy chcecie takie spożywać. Ja staram się kupować pełnożytnie czasami z dodatkiem ziaren, ale ograniczam spożywanie pieczywa do minimum. Orkisz też jest w porządku, warto sięgać po pieczywo na zakwasie. W dobrej piekarni powinni podać skład pieczywa, albo ekspedient powinien znać sklad i podać jeśli zapytamy.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
My od siebie napiszemy tyle, że faktycznie mąka pszenna nie należy do najzdrowszych, ale jest powszechna i najłatwiej dostępna. Nie powinniśmy tez popadać w jakąś „paranoje”, że całkiem ją wyeliminujemy z diety – będzie też w innych produktach, które spożywamy. Na co dzień warto zamienić mąkę pszenną orkiszową. Wprawdzie również zawiera w swoim składzie gluten, ale jest znaczenie lepiej tolerowana przez organizm. Dodatkowo ma więcej wartości odżywczych. Możecie powiedzieć, że jest droga. Odpowiadam To zależy gdzie, ale czy na zdrowiu zawsze warto oszczędzać?
Prześlij komentarz