Dzisiaj jeden z
moich czytelników zadał pytanie "dlaczego pora roku ma wpływ na wartość odżywczą
warzyw i owoców?
Wielu z nas zapomina o tym, że warzywa i
owoce, które są na półkach w supermarketach nie zawsze są sezonowe. Co to
znaczy? Każde warzywa i owoce mają swój sezon, czyli czas, w którym dojrzewają
i należy je zbierać i spożywać. Inne warzywa i owoce będziemy jeść wiosną, inne
latem, a inne jesienią i zimą. Dzisiaj rynek spożywczy oferuje nam warzywa i
owoce przez cały rok. Niezależnie od sezonu możemy kupić np. pomidory,
truskawki. Jednakże nie znaczy to, że zimą np. pomidory smakują tak samo jak
latem, a co najgorsze, nie mają one takich wartości odżywczych zimą.
Podobnie jest z nowalijkami. Ich nazwa
powinna również wskazywać na porę ich spożycia. Nowalijki to warzywa, które są
dojrzałe w połowie wiosny. To przecież po zimie sadzimy nasionka sałaty,
rzodkiewki, a spożywać możemy je dopiero w maju. Mimo, że w supermarketach są
przez cały rok. Pamiętajmy, że warzywa i owoce, na które nie ma sezonu
najczęściej są "wspomagane" do wzrostu środkami chemicznymi. Zatem
ich wartość odżywcza nie jest dobra, nie mówiąc o smaku. Wspomniane pomidory,
zimą wyglądają jakby były nawoskowane, albo z plastiku, a jak smakują? Sami
odpowiedzcie na to pytanie.
Jakie i kiedy wybierać warzywa i owoce?
Poniżej link do dwóch kalendarzy sezonowych warzyw i owoców (zachęcam do ich
pobrania i wydrukowania):
Wiosna:
- rzodkiewka
- sałata
Lato:
- pomidory
- młode ziemniaczki
- bób
- truskawki
- ogórki
- czereśnie
- jabłka
- kalafior
- cukinia
Jesień i
zima:
- dynia
- marchew
- seler
- por
- buraki
- kapusta
- kapusta kiszona
- ogórki kiszone
- ziemniaki
- pietruszka korzeń
- pomarańcze
Oczywiście wymieniłam tylko orientacyjnie sezony
najczęściej spożywanych warzyw i owoców. Niektóre warzywa możemy spożywać już
późnym latem lub jesienią, a dodatkowo składować i przechowywać zimą np. marchew,
paprykę, dynię, ziemniaki.
Pewnie się zastanawiacie co z cytrusami? One też mają
swój sezon, ale tylko w krajach, z których pochodzą. To właśnie, kiedy w Polsce
jest zima, w ciepłych krajach rosną i dojrzewają pomarańcze, które później są
sprowadzane do Polski.
Oprócz wartości odżywczych sezonowych warzyw i owoców,
warto również zwrócić uwagę, iż w sezonie są inne ceny tzn. sezonowe warzywa i
owoce są tańsze.
Niestety na przełomie kilkudziesięciu lat wartość
odżywcza warzyw i owoców znacznie spadła. Rozwój rolnictwa niesie za sobą też konsekwencje.
Wprowadzono wiele udogodnień w produkcji żywności, ale również wprowadzono wiele
nawozów pozwalających zwiększyć wydajność. Konsekwencją tego jest spadek
jakości warzyw i owoców. Wynika to z tego, że dzisiaj rolnikom zależy na jak
najszybszych zbiorach, aby ich ilość była wysoka, dodają nawozy, które
przyśpieszają wzrost warzyw. Niestety przez to tracą one więcej witamin i
minerałów. Poniżej porównanie utraty wartości odżywczej wybranych warzyw i
owoców. Dane z lat od 1985 do 2002 roku.
Owoce i warzywa wczoraj i dziś
Związki mineralne i witaminy, zawartość w
miligramach na 100 g produktu spożywczego.
OWOCE
|
1985
|
2002
|
Różnica
|
|
Jabłka
|
Witamina C
|
5
|
2
|
-60%
|
Banany
|
Wapń
|
8
|
7
|
-12%
|
Kwas foliowy
|
23
|
5
|
-79%
|
|
Magnez
|
31
|
24
|
-23%
|
|
Witamina B6
|
330
|
18
|
-95%
|
|
Truskawki
|
Wapń
|
21
|
12
|
-43%
|
Witamina C
|
60
|
8
|
-87%
|
|
WARZYWA
|
1985
|
2002
|
Różnica
|
|
Brokuły
|
Wapń
|
103
|
28
|
-73%
|
Kwas foliowy
|
47
|
18
|
-62%
|
|
Magnez
|
24
|
11
|
-55%
|
|
Fasola
|
Wapń
|
56
|
22
|
-51%
|
Kwas foliowy
|
39
|
30
|
-23%
|
|
Magnez
|
25
|
18
|
-31%
|
|
Witamina B6
|
140
|
32
|
-77%
|
|
Ziemniaki
|
Wapń
|
14
|
3
|
-78%
|
Magnez
|
27
|
14
|
-48%
|
|
Marchew
|
Wapń
|
37
|
28
|
-24%
|
Magnez
|
21
|
6
|
-75%
|
|
Szpinak
|
Magnez
|
62
|
15
|
-76%
|
Witamina C
|
61
|
18
|
-65%
|
|
Źródło: 1985 Gelgy (Szwajcaria)
1996 oraz 2002 sanatorium Szwarcwald Oberthal
|
2 komentarze :
Dziękuję bardzo za rozpiskę.
Ta ostatnia tabela jest zatrważająca @_@
Jeśli dalej przydadzą Ci się tematy to ostatnio przeżyłem cięzki szok. Często do pracy kupowałem sobie taki krem do pieczywa z Lidla. Smakował wyśmienicie, a do tego skoro był w sekcji z białymi serami itp. twarogami to myślałem, że jest zdrowy. Dopiero kolega zwrócił mi uwagę, że na opakowaniu było napisane, że ten krem zawiera min. 40% tłuszczu.
Myślę, że ciekawym tematem byłby poradnik "Jak wybierać produkty w sklepie". Na co zwracać uwagę kupując na codzień różne produkty. Jakie są najczęstsze błędy w doborze produktów (szczególnie te wynikające z niewiedzy ludzi).
Jak tak myślę to pomysłów na tematy mam co nie miara ;p
Co do tematu jak radzić sobie z wyborem produktów w sklepie tez myślałam żeby napisać jakiś post, ale to jest temat rzeka. Napiszę post z kilkoma podstawowymi zasadami, który mam nadzieję ułatwi wybór najpopularniejszych produktów. Na temat wybierania produktów, to można pisać osobnego bloga, dlatego dobrym rozwiązaniem jest oglądanie programu "wiem co jem" i "wiem co kupuję" znane programy na TVN :) polecam i pozdrawiam:)
Prześlij komentarz