Dzisiaj na obiad naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem :)
PRZEPIS:
Składniki:
Farsz:
300 g szpinaku
10-12 pieczarek
0,5 czerwonej papryki
0,5 zielonej papryki
400 g piersi z indyka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
kilka liści bazylii
przyprawy do smaku: pieprz, papryka, sól
Ciasto na naleśniki:
1,5 kubka wody mineralne
1 kubek mąki pełnoziarnistej żytniej
1 jajko
1 łyżka oleju
1. Rozmrażamy szpinak
2. Pieczarki kroimy w kostkę i dusimy na patelni
3. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Dusimy razem na małym ogniu
4. Indyka kroimy w kostkę i dorzucamy do szpinaku
5. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno ząbek czosnku
6. Na koniec siekamy bazylię i dodajemy do całości, dodajemy pieprzu, papryki i soli do smaku.
Ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki mieszamy razem i na małym ogniu smażymy. Niestety ciasto z mąki pełnoziarnistej żytniej należy bardzo długo i powoli smażyć. Najlepiej spożywać na świeżo. Jeżeli będzie problem można dodać mąki orkiszowej.
Następnie nakładamy farsz i składamy lub zawijamy naleśnika
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz