Wczoraj na dzisiejszy obiad przyrządziłam pulpety z mięsa mielonego drobiowego i kaszy gryczanej. Wyszły pyszne. Mam nadzieję, że Wam też zasmakują :)
PRZEPIS:
Składniki:
500 g mięsa mielonego drobiowego
1 kubek kaszy gryczanej lub 2 woreczki
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
9-10 pieczarek
Przyprawy: pieprz mielony, papryka słodka, curry, zioła prowansalskie, sól
1. Gotujemy kaszę.
2. Pieczarki kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu z odrobina oleju, pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku
3. Ugotowaną kaszę odstawiamy, aby przestygła. Następnie dodajemy posiekana w kostkę cebulę, pieczarki
4. Mięso mielone
5. Przyprawy i jajko
6. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pulpety. Pulpety układamy na parowarze.
7. Przy tej ilości wszystkie były gotowe po 45 minutach.
Podajemy z sosem i surówkami, ja przygotowałam surówkę z kapusty pekińskiej. Przepis w kolejnym poście.
SOS koperkowy:
1 mała cebula
1 zabek czosnku
pęczek koperku
2 listki świeżej bazylii
mały pojemniczek śmietany do sosów lub śmietany ryżowej
przyprawy: pieprz mielony, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu z odrobiną oleju. Dodajemy posiekany drobno czosnek. Kiedy cebula jest już zeszklona dodajemy śmietanę. Następnie dodajemy drobno posiekany koperek i bazylię. Pozostawiamy na małym ogniu aż zgęstnieje i doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz