czwartek, 3 października 2013

Pulpety drobiowe z kaszy gryczanej z parowaru


      Wczoraj na dzisiejszy obiad przyrządziłam pulpety z mięsa mielonego drobiowego i kaszy gryczanej. Wyszły pyszne. Mam nadzieję, że Wam też zasmakują :)



PRZEPIS:

Składniki:
500 g mięsa mielonego drobiowego
1 kubek kaszy gryczanej lub 2 woreczki
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
9-10 pieczarek
Przyprawy: pieprz mielony, papryka słodka, curry, zioła prowansalskie, sól


1. Gotujemy kaszę. 


2. Pieczarki kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu z odrobina oleju, pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku









3. Ugotowaną kaszę odstawiamy, aby przestygła. Następnie dodajemy posiekana w kostkę cebulę, pieczarki



4. Mięso mielone


5. Przyprawy i jajko


6. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pulpety. Pulpety układamy na parowarze.


7. Przy tej ilości wszystkie były gotowe po 45 minutach.


Podajemy z sosem i surówkami, ja przygotowałam surówkę z kapusty pekińskiej. Przepis w kolejnym poście. 

SOS koperkowy:
1 mała cebula
1 zabek czosnku
pęczek koperku
2 listki świeżej bazylii
mały pojemniczek śmietany do sosów lub śmietany ryżowej
przyprawy: pieprz mielony, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu z odrobiną oleju. Dodajemy posiekany drobno czosnek. Kiedy cebula jest już zeszklona dodajemy śmietanę. Następnie dodajemy drobno posiekany koperek i bazylię. Pozostawiamy na małym ogniu aż zgęstnieje i doprawiamy do smaku.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz