Dzisiaj na mój kurs niemieckiego chciałam zrobić dla koleżanek i kolegów słodką niespodziankę na zakończenie kolejnego poziomu. A oto efekty!!
Mogą być BEZGLUTENOWE, wszystko zależy czy uda Wam się znaleźć gorzką czekoladę bez "oznak" glutenu ;)
Co prawda moje babeczki wyglądają na niewyrośnięte, ale to dlatego, że za mało nakładałam do foremek, bo chciałam zrobić 18 sztuk, ale w sumie ciasto jest na połowę ;)
Z podziękowaniem dla Chocoholiczki, od której oryginalny przepis na babeczki jest Tutaj.
Mogą być BEZGLUTENOWE, wszystko zależy czy uda Wam się znaleźć gorzką czekoladę bez "oznak" glutenu ;)
Co prawda moje babeczki wyglądają na niewyrośnięte, ale to dlatego, że za mało nakładałam do foremek, bo chciałam zrobić 18 sztuk, ale w sumie ciasto jest na połowę ;)
Z podziękowaniem dla Chocoholiczki, od której oryginalny przepis na babeczki jest Tutaj.
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
200g gorzkiej czekolady, ja wybrałam z z 85% kakao
1 pomarańcza
5 jajek
3 łyżki miodu, ja użyłam wielokwiatowego
szczypta soli
1. Oddzielamy żółtka od białek
2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
3. Dodajemy miód
4. Do żółtek dodajemy sok z pomarańczy i startą skórkę. Dokładnie mieszamy.
5. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
6. Czekoladę mieszamy z żółtkami
7. Dodajemy do masy czekoladowej pianę z białek, dokładnie mieszając
8. Ciasto wylewamy do foremek i pieczemy w 200st. C przez 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Może polać dodatkowo czekoladą, ja użyłam tej samej co do babeczek czyli 85% kako :)
1 komentarz :
Uwielbiam wszystko, co czekoladowe.
Prześlij komentarz