Wypadają Ci nadmiernie
włosy, jesteś często przemęczona, szybko łapie Cię przeziębienie, rozdwajają Ci
się paznokcie lub masz na nich białe plamki?
Te i inne objawy są często przyczyną niedoborów witamin, które pojawiają się w naszym organizmie podczas diety, w której znajduje się dużo przetworzonych produktów, zbyt mało warzyw i owoców. Niedoborom witamin sprzyja również: wegetarianizm, restrykcyjne diety odchudzające, ciąża i karmienie piersią.
Jakie objawy najczęściej towarzyszą niedoborom witamin?
Białe plamki na paznokciach- jest to główny objaw niedoboru żelaza, często też cynku. Pomijam możliwość występowania zmian grzybiczych.
Co jeść:
- mięso (zwłaszcza czerwone)
- wątróbka
- jaja
- produkty zbożowe z pełnego przemiału
- sery podpuszczkowe
- nasiona roślin strączkowych
- kasze gruboziarniste
- orzechy, migdały
- pestki słonecznika
- warzywa zielone
Na lepsze przyswajanie żelaza wpływają: witamina C i herbata z pokrzywy, która również sama w sobie zawiera dużo żelaza.
Unikaj spożywania dużej ilości błonnika oraz mocnej, czarnej herbaty ze względu na dużą zawartość polifenoli i taniny, które mogą upośledzić wchłanianie żelaza.
Rozdwajające
się paznokcie- niedobór cynku, żelaza, witamin A, E, C.
Co jeść:
Co jeść:
- Podobnie jak wyżej czyli:
- mięso
- wątróbka
- Jaja
- płatki owsiane
- produkty zbożowe z pełnego przemiału
- sery podpuszczkowe
- nasiona roślin strączkowych
- kasze gruboziarniste
- orzechy, migdały
- pestki słonecznika
- warzywa zielone
Wypadające
włosy – objaw najczęściej towarzyszy niedoborowi biotyny
(wit.B7), również B12, B6 i selenu.
Co jeść:
Co jeść:
- jaja
- łosoś
- awokado
- grzyby
- kalafior
- soja
- orzechy
- płatki owsiane
- maliny i banany
Pękające kąciki ust-
niedobory witamin z grupy B, witaminy A, cynku
Co jeść:
- produkty z pełnego przemiału
- płatki owsiane
- kasze
- nasiona strączkowe
- marchew, pomarańcze
- orzechy
- słonecznik
Skurcze mięśni- niedobory
przeważnie magnezu, potasu i wapnia.
Co jeść:
Co jeść:
- banany
- orzechy (zwłaszcza laskowe i migdały)
- brokuły
- jabłka
- cytrusy
- kapusta
- szpinak
- kakao
- makrela
- dorsz
- ciecierzyca
- kasze
Częste infekcje, słaba
odporność - niedobór cynku, witaminy C, kwasów omega 3
Co jeść:
- cytrusy
- ryby morskie
- można suplementować tran (zwłaszcza jesienią i zimą)
- orzechy
- kasze
- kiszone ogórki
- kiszona kapusta
- cebula
- miód
Zmęczenie-
niedobory
witamin z grupy B, zwłaszcza B6, B12, kwasu foliowego, cynku
Co jeść:
Co jeść:
3 komentarze :
nie m tu o niedoborze najważniejszej z witamin!!! takiej której nie da się uzupełnić dietą. Witamina D3, której niedobór dotyczy 9 na 10 osób! Tak wynika z badań... polecam D-Vitum forte - wit D w oleju lnianym
elmaja, do tej pory też brałam DVitum forte, ale przerzuciłam się na produkty http://www.kinon.com.pl/ z tego względu, że zawierają również wit. K2 która powinno się stosować jednocześnie z wit.D3. Zgadzam się z tobą, że za mało się mówi o niedoborach witaminy D3, podczas gdy jest ona odpowiedzialna za nasz układ nerwowy. Ja odkąd zażywam suplementy czuję się dużo lepiej i nie męczę się z wahaniami nastroju.
Tak już dawno chciałam napisać dodatkowy artykuł o jakże ważnej D3. Zatem uzupełnienie możecie przeczytać tutaj http://dietetycznienacodzien.blogspot.de/2016/07/dieta-weganska-z-czym-to-sie-je-cz3.html.
Prześlij komentarz