Dlaczego tak
często dietetycy i żywieniowcy ostrzegają przed nadmiarem spożywania soli?
Ja również zwracam szczególną uwagę na nadmierne
ilości spożywania soli w naszej diecie. Osobiście nie solę potraw, staram się
używać duże ilości ziół, czasami tylko w przepisach dodaję sól, ale są to
najczęściej niewielkie ilości np. 0,5 łyżeczki do herbaty na całe danie.
Używając przypraw danie staje się wyraźne w smaku, a sól ten smak „zabija”.
Jak nadmiar
soli wpływa na nasz organizm?
- Zwiększa nasze ciśnienie krwi czyli automatycznie zwiększa ryzyko choroby nadciśnienia tętniczego
- Spożywając nadmiar soli zatrzymujemy w swoim organizmie duże ilości wody
- Obciążamy prace nerek
- Upośledzamy wchłanianie wapnia. Dlatego też często łapią nas skurcze mięśni lub drga nam powieka. Brakuje nam najczęściej wapnia, który staramy się suplementować w tabletkach, ale podczas gdy dużo solimy suplementacja wapniem nie ma sensu
- Duże ilości soli (sodu/NaCl) zaburzają nam gospodarkę elektrolitową czyli sodowo-potasową, co skutkuje ogólnym zmęczeniem, zmęczeniem mięśni, złą praca serca… zwłaszcza u osób uprawiających systematycznie sporty lub stresujących się
- Spożywanie dużych ilości soli może objawiać się nerwowością, bólami głowy
- A przede wszystkim sprzyja zachorowalności na nowotwory żołądka
Jaka jest
dozwolona ilość spożycia soli w codziennej diecie?
Wg WHO zalecana ilość spożycia soli to 5-6g na dobę
czyli jedna mała łyżeczka.
Pamiętajmy też, że sól znajduje się w wielu
produktach kupowanych przez nas. Są to m.in.:
- konserwy mięsne
- rybnych wędzone
- śledzie
- słone wędliny
- kiełbasy
- kiszonki
- żółte sery
- chipsy
- paluszki
- inne solone przekąski
Najkorzystniej jest unikać spożywania w nadmiarze
w/w produktów. Można samemu przyrządzać w domowych warunkach wędliny bez
dodatku soli.
Jak nauczyć
się ograniczenia spożycia soli?
Niestety nic innego wam nie poradzę, jak tylko
zaprzestanie dosalania potraw i ograniczenia do minimum solenia waszych dań.
Najtrudniejsze są pierwsze dwa tygodnie, ale zobaczycie, że już po tym czasie,
kiedy będziecie chcieli spożyć posolone potrawy, będą one za słone.
W ograniczeniu spożycia soli pomaga dodawanie do
potraw suszonych ziół, spożywanie dużych ilości kasz, zwłaszcza gryczanej,
pieczywa razowego, nasion strączkowych, pomidorów, bananów, suszonych owoców… Pamiętajmy
jednak, aby z naszej diety wykluczyć również przyprawy typu: vegeta i kostki
rosołowe. Czytajmy też dokładnie skład produktów, które chcecie zakupić, aby
nie zawierały dodatków soli i glutaminianu sodu.
1 komentarz :
Fajny, przydatny artykuł :)
Prześlij komentarz