Dzisiaj chciałam napisać kilka słów o miodzie. Jak wiemy jest to jeden
z polecanych środków spożywczych zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jednakże
miód wpływa nie tylko na wzmocnienie naszej odporności, ale ma szereg innych
korzystnych dla nas działań.
Co kryje w sobie miód?
- wartość kaloryczna 100 g miodu waha się w granicach 320–330 kcal. Zatem oprócz korzystnego działania nadmierne spożywanie miodu może, wraz z innymi błędnymi nawykami w naszym żywieniu, przyczyniać się do powstawania nadwagi. Jednak też, bez przesady ;) wszystko w granicach rozsądku.
- cukry proste w tym glukozę i fruktozę, ok. 75℅
- kwasy organiczne: głównie jabłkowy, cytrynowy, mlekowy, glukonowy, mrówkowy,
- szczawiowy, ok. 1℅
- enzymy: amylaza, inwertaza, oksydaza glukozy, lizozym, katalaza
- białka: globulin, albumin
- witaminy: A, B₁, B₂, C, PP
- mikroelementy: fosfor, potas, żelazo, magnez, wapń
Jak wpływa na nasz organizm?
- Wpływa na poprawę naszej odporności, zwłaszcza przy zakażenia i infekcje oraz ma działanie przeciwzapalne, dzięki powstającemu nadtlenkowi wodoru. Również bakteriostatyczne działanie miodu wywołane jest przez wysokie ciśnienie osmotyczne oraz działania olejków eterycznych i flawonoidów
- Dostarcza energii zwłaszcza dla osób intensywnie ćwiczących i pracujących fizycznie
- Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi
- Działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci dzięki zawartej cholinie
- Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny
Ile dziennie powinniśmy jeść
miodu?
- Dzieci w wieku 1–4 lat powinny dostawać 7 g (1 łyżeczka) dziennie
- Dzieci w wieku 5–12 lat powinny spożywać 15–40 g miodu dziennie
- Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia ze względu na naturalnie występujące w miodzie bakterie Clostridium botulinum, które mogą doprowadzić (bardzo rzadkie przypadki) do zachorowania na botulizm dziecięcy
- Dla dorosłych zalecana dawka lecznicza podczas przeziębienia to dwie szklanki wody na około 15ml miodu (łyżka stołowa) – 5 razy dziennie. Łącznie nie powinna przekraczać 150ml miodu na dzień.
- Optymalnie dla dorosłych to około 40-50 g (2 łyżki stołowe) miodu dziennie. Czyli do herbaty 1-2 łyżeczki 2 razy dziennie J
Krystalizacja miodu.
Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym i zachodzi w każdym
prawdziwym miodzie. Zatem jeśli chcecie kupić miód w sklepie, to zwróćcie uwagę
jaka jest jego konsystencja. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i
zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany. Również
dojrzałość miodu wpływa na jego konsystencję.
Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych.
Zatem pamiętajmy, że prawdziwy miód jeśli będzie kupowany jesienią lub zimą, czy też wczesną wiosną nie koniecznie będzie miał konsystencję lejącą. Świeży miód krótko po jego zebraniu od pszczół jest lejący, ale niektóre miody już po kilku tygodniach zaczynają gęstnieć.
W jakiej temperaturze można rozpuszczać miód?
Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych.
Zatem pamiętajmy, że prawdziwy miód jeśli będzie kupowany jesienią lub zimą, czy też wczesną wiosną nie koniecznie będzie miał konsystencję lejącą. Świeży miód krótko po jego zebraniu od pszczół jest lejący, ale niektóre miody już po kilku tygodniach zaczynają gęstnieć.
W jakiej temperaturze można rozpuszczać miód?
Optymalna temperatura, w której przyrządzamy miód w celach leczniczych, nie powinna przekraczać 45°C. Zatem do gorącej herbaty NIE DAJEMY MIODU.
Aby uzyskać jak najlepszy efekt, zaleca się rozpuścić jedną łyżeczkę stołową miodu w ciepłej wodzie (pół szklanki) i pozostawić na około 10-12 godzin.
Rodzaje miodów:
Do rodzajów i właściwości poszczególnych miodów odsyłam Was tutaj
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz