Pijecie
tran? A może łykacie kapsułki z tranem? NIE? Tak często zapominamy o tym
suplemencie diety, a naprawdę jest on świetnym lekarstwem na przeziębienia i
nie tylko. Warto suplementować tran, zwłaszcza jeśli nie mamy dostępu do
świeżych ryb lub jest ich za mało w naszej codziennej diecie.
Sama już się nie raz przekonałam, że
stosując tran podczas sezonu jesienno-zimowego omijały mnie przeziębienia lub
były łagodniejsze. Zatem z własnego doświadczenia zachęcam do stosowania
suplementacji tranu w Waszej codziennej diecie.
Warto wspomnieć, że nazwa „tran” często
stosowana jest do określenia oleju pozyskiwanego od rekina i halibuta, ale tak
naprawdę jest to nazwa właściwa dla oleju pozyskiwanego z wątroby ryb morskich
z gatunku dorszowatych.
Dlaczego należy suplementować tran?
zawiera
NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) z grupy omega-3 i omega-6, witaminy
A i D
Jak wpływa na nasz organizm?
- Wzmacnia naszą odporność: dzięki zawartym w tranie kwasom omega 3 i 6 organizm wytwarza hormony przeciwzapalne, wpływające na pracę układu odpornościowego. Dodatkowo witamina A uszczelnia błony śluzowe, które nie pozwalają na przenikanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Pamiętajmy jednak, że tranu nie należy stosować przy antybiotykoterapii ponieważ może to wpływać na rozwój chorobotwórczych bakterii i wirusów. Tran stosujemy jako profilaktykę, a nie tylko podczas choroby.
- Wspomaga pracę mózgu: dzięki zawartym kwasom omega 3 tran wpływa na lepsze ukrwienia mózgu i szybszy przepływ między neuronami. Dlatego też jest polecany dzieciom w okresie intensywnej nauki, jak i dorosłym pracującym umysłowo. Jest też polecany profilaktycznie przy chorobie Alzheimera.
- Wspomaga pracę układu krwionośnego: nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na obniżenie trójglicerydów we krwi, w konsekwencji złego cholesterolu i podwyższenie dobrego cholesterolu. Obniża krzepliwość krwi i wspomaga obniżenie ciśnienia krwi w nadciśnieniu. Zawarta witaminę E, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i spowalnia rozpad czerwonych krwinek.
- Wzmacnia kości: zawarta w tranie witamina D wspomaga budowę kości poprzez regulowanie gospodarki wapniowo-fosforowej. To znaczy przyswaja wchłanianie wapnia i fosforu.
- Poprawia wygląd skóry: witaminy A i E wpływają na prawidłowe rogowacenie się naskórka i regulację produkcji łoju. Dzięki temu skóra staje się odpowiednio nawilżona i zmiany zapalne skóry stają się łagodniejsze.
Dawkowanie tranu:
TRAN NALEŻY STOSOWAC TYLKO W OKRESIE
NIEDUŻEGO NASŁONECZNIENIA TZN. JESIEŃ I ZIMA !!!!
Dorośli powinni przyjmować tran 2 razy dziennie po 2 kapsułki podczas posiłków, chyba, że lekarz zaleci inaczej. Przyjmowanie tranu w czasie posiłków zmniejszy efekt "odbijania się" i uczucie niesmaku w ustach. Dla uzyskania efektów konieczne jest regularne przyjmowanie tranu przez okres co najmniej 3 miesięcy. Po tym okresie należy zrobić przerwę w przyjmowaniu specyfiku.
Kto NIE MOŻE STOSOWAĆ TRANU?
- Tranu nie powinny przyjmować osoby z HIPERCALCEMIĄ I KAMICĄ NERKOWĄ.
- Również osoby PRZYJMUJĄCE SUPLEMENTY ZAWIERAJĄCE WITAMINY A i D.
- Osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe
- Osoby z sarkoidozą powinny się skonsultować z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania suplementacji tranu
2 komentarze :
Łykam tran codziennie od jakiegoś czasu (teraz akurat Gal) i uważam, że moja odporność się poprawiła. Oby nic się nie zmieniło w tej kwestii :)
Omega 6 nie działają przeciwzapalnie...
Prześlij komentarz