Dodatkowo nie mogło zabraknąć czegoś na deser :) Postanowiłam przygotować coś bezglutenowego. Miałam ochotę na brownie, do którego oryginalny przepis znajdziecie tutaj
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
450 g ugotowanej fasoli lub z puszki
3 łyżki oleju lub 1 łyżka masła
4 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka waniliowego extraktu (opcjonalnie, ale nie koniecznie)
2 łyżki brązowego cukru
300 g czekolady bezglutenowej z orzechami, mlecznej lub gorzkiej
1. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając masło
2. Fasolę, kakao, proszek do pieczenia, extrakt z waniliowy, olej, żółtka jajka wrzucamy do miksera i miksujemy na gładka masę. Oczywiście możemy tradycyjnym mikserem do ciasta wymieszać
Udało mi się znaleźć czekoladę bez glutenu :)
3. Do zmiksowanych składników dodajemy czekoladę, dalej miksując. Do całości dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy dokładnie łyżką.
4. Wykładamy wszystko na blachę 30 cm x 20 cm lub do foremek na muffiny i pieczemy w 170ºC (termoobieg) przez 20-35 minut
...i GOTOWE !!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz