Wczoraj było kilka słów
o białku (czytaj tutaj),
a dzisiaj chciałam napisać kilka ważnych informacji na temat węglowodanów.
Co
to są węglowodany?
Są to substancje organiczne
inaczej zwane cukrami, z których organizm czerpie niezbędna mu do
funkcjonowania energię.
Jaka
jest rola węglowodanów w naszej diecie?
- Węglowodany stanowią najlepsze przyswajalne źródło energii. Między innymi mózgowie wykorzystuje glukozę jako jedyne źródło energii
- Węglowodany przyczyniają się do syntezy białka, a przede wszystkim kwasów tłuszczowych
- Wpływają „oszczędzająco” na białko
1 g węglowodanów = 4
kcal, tj. 16,7 kJ
Gdzie znajdziemy
węglowodany?
- Produkty zbożowe jak mąka, kasze, ryż, płatki owsiane, makarony
- Warzywa i owoce
- Cukier, miód oraz ich przetwory jak: cukierki, marmolada, dżemy
- Alkohol
Jakie znamy
węglowodany?
Węglowodany ze względu na swoją budowę chemiczną i przyswajalność dzielimy
na:
Węglowodany proste („cukry
proste”)-ich źródłem są głównie: owoce, rozgotowane warzywa, soki, słodycze,
cukier, miód, białe pieczywo, białe makarony, białe mąki, białe ryże, wypieki
cukiernicze. Dzienne spożycie cukrów prostych nie powinno dostarczać więcej jak
200 kcal czyli około 50g. W jednym posiłku nie możesz spożywać więcej jak 50
kcal, co odpowiada 125g fruktozy lub glukozy, ponieważ Twój organizm tylko tyle
przetworzy na glikogen (który jest magazynowany w wątrobie i mięśniach), a
reszta zostanie przetworzona na tłuszcz.
Zamiast słodyczy możemy sięgnąć po owoce. Jedna porcja owoców dostarcza około
50 kcal np.:
- 100g jabłka czyli jeden mały owoc
- 100g gruszki czyli jeden mały owoc
- 90g kiwi
- 50g banana czyli około ¼ część jednego owocu
- 180g truskawek
- 90g czereśni
- 150g arbuza
O tym kiedy jeść owoce pisałam tutaj.
Dodatkowo węglowodany proste to często są produkty o wysokim indeksie
glikemicznym, gdzie o IG wspominałam przy poruszeniu tematu pszenicy tutaj i jeszcze dokładniej tutaj.
Węglowodany złożone („cukry
złożone”)-ich źródłem są przede wszystkim: warzywa (zwłaszcza surowe), mąki
pełnoziarniste czyli też makarony pełnoziarniste, tzw. ciemne pieczywo, ciemne
ryże (dzikie, brązowe itp.), kasze (gryczana, jaglana, kuskus), płatki owsiane,
nasiona strączkowe. Cukry złożone są nazywane tak ze względu na swoją budowę
chemiczną (głównie z dwóch i więcej cząsteczek cukrów prostych) dlatego też
nasz organizm trawi je wolniej, stopniowo uwalniając energię niezbędną do
prawidłowego funkcjonowania.
Dla porównania z owocami zjadając warzywa dostarczamy:
- 1 mały pomidor (100g) to 15 kcal
- 2 średniej wielkości ogórki (100g) to 14 kcal
- surówka z małej marchewki (100g) to 27 kcal
- ugotowane buraczki (100g) to 38 kcal
- 1/3 cukinii (100g) to 15 kcal
Oczywiście sięgajmy też po produkty zbożowe z pełnego przemiału i kasze, które oprócz węglowodanów dostarczą nam niezbędnych witamin z grupy B, kwasu foliowego, cynku i błonnika.
Ile
powinniśmy spożywać węglowodanów w naszej codziennej diecie?
Zakłada się, że zdrowy
dorosły człowiek, o prawidłowej macie ciała i umiarkowanej aktywności fizycznej
powinien spożywać 50-60 % to jest około 300 – 340g
przy całodziennym zapotrzebowaniu 2000-2500 kcal na dobę.
Pamiętajmy, że zapotrzebowanie na węglowodany wzrasta
podczas dużej ilości wykonywanych ćwiczeń fizycznych, przy ciężkiej, fizycznej
pracy, przy wyniszczeniu np. nowotworowym, w niektórych chorobach.
Ważne jest, aby w naszej
codziennej diecie 90% to były węglowodany złożone!!
Spożywanie węglowodanów w ilości poniżej 100g/dobę skutkuje
niecałkowitemu spalaniu kwasów tłuszczowych co prowadzi do wytwarzania się
ciał ketonowych, zakwaszających organizm
1 komentarz :
zgadzam sie ze wszystkim
Prześlij komentarz