Na sylwestrową imprezę przygotowałam między innymi taki smakołyk, który zrobiłam na bazie dobrze Wam znanego musu czekoladowego z awokado (przepis tutaj)
Co kryje w sobie awokado:
- duże ilości witamin B9, B6, K, E i C
- karoteny
- białko
- magnez, wapń i fosfor
- przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas oleinowy, kwas linolowy oraz ich estry, które chronią błony biologiczne komórek, zapobiegając utracie wody, mają głębokie działanie nawilżające skórę, wspomagające układ odpornościowy
Co zawierają płatki owsiane:
- przede wszystkim błonnik, który wpływa na prace naszych jelit, ma działanie prebiotyczne, zatem wpływa na rozwój prawidłowej flory jelitowej, wiąże zbyt duże ilości spożywanego tłuszczu
- kwasy NNKT
- aminokwasy
- witaminy z grupy B
- magnez, cynk, żelazo
PRZEPIS:
Składniki:
1 dojrzałe awokado
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu lub 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
1-2 szklanki płatków owsianych górskich
posiekane orzechy około 0,5 szklanki (wedle uznania)
wiórki kokosowe
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. ODSTAWIAMY NA 30 min DO LODÓWKI, ABY TROCHĘ ZASTYGŁY
.... i GOTOWE :)
.... i GOTOWE :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz