Od jakiegoś czasu próbowałam robić chleb bezglutenowy, ale jakoś nie miałam do przepisów szczęścia i często wychodził mi z zakalcem. Kupiłam wczoraj mieszankę mąki bezglutenowej i wypróbowałam dzisiaj upiec z niej chleb.
W mieszance znajdują się: mąka ryżowa, kleik ryżowy, mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana, mąka gryczana, sól i niestety też jest guma guar, ale nie duży procent. Wiem, że też do przepisu dodałam drożdże, które nie każdy może spożywać, ale chlebek wyszedł bardzo dobry. No i ja czuję się po nim póki co bardzo dobrze. Do następnego dosypię jeszcze siemnię lniane i słonecznik.
Będę szukać jeszcze dla Was jeszcze bardziej "dietetycznego", bez dodatków przepisu na chleb bezglutenowy.
W mieszance znajdują się: mąka ryżowa, kleik ryżowy, mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana, mąka gryczana, sól i niestety też jest guma guar, ale nie duży procent. Wiem, że też do przepisu dodałam drożdże, które nie każdy może spożywać, ale chlebek wyszedł bardzo dobry. No i ja czuję się po nim póki co bardzo dobrze. Do następnego dosypię jeszcze siemnię lniane i słonecznik.
Będę szukać jeszcze dla Was jeszcze bardziej "dietetycznego", bez dodatków przepisu na chleb bezglutenowy.
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
500 g mieszanki mąki bezglutenowej
7 g suchych drożdży
50 ml oleju słonecznikowego
400 ml letniej, przegotowanej wody
500 g mieszanki mąki bezglutenowej
7 g suchych drożdży
50 ml oleju słonecznikowego
400 ml letniej, przegotowanej wody
3. Nagrzewamy piekarnik na 250 st. C, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i wkładamy chleb. Pieczemy około 50 minut.
....i GOTOWE !!!!
....i GOTOWE !!!!
4 komentarze :
Muszę wypróbować:)
Wygląda bardzo smacznie :)
nie jest to może super idealny chleb, mam na myśli zawartość gumy guar, ale taka mieszanka z pewnością dużo ułatwia w "bezglutenowej kuchni" :) wyszedł bardzo smaczny :)
Wyprobuje przepis napewno, gdyz ostatnimi czasy zle sie czuje po pieczywie zwyklym.
Prześlij komentarz