niedziela, 23 marca 2014

Omlet ryżowy z gruszką i jabłkiem

Nie zabrakło i również czegoś słodkiego na naszym kursie. Pyszny omlet, który nadaje się również jako danie na śniadanie jak i na deser :)



PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
Duszone owoce:
1 jabłko
1 gruszka
100 ml wody
1 anyż gwiaździsty
2 łyżeczki cukru trzcinowego
sok z 1/2 cytryny
plasterki inbiru
Omlet:
50g ryżu mlecznego (może być zwykły biały)
200 ml wody
200 ml mleczka kokosowego
2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
kawałek skórki z cytryny
3-4 plasterki imbiru
2 jaja



1. Ryż gotujemy z mleczkiem kokosowym, wodą, imbirem, cukrem, skórka z cytryny, plasterkami imbiru. Czekamy, aż ostygnie i dodajemy jaja. Mieszamy i wylewamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu i po chwili zawijamy rączkę patelni folią aluminiową i wkładamy omleta z patelnią do rozgrzanego piekarnika (180-200st.C) i pieczemy jeszcze chwilę aż będzie zarumieniony.

2. W między czasie kroimy owoce i dusimy na małym ogniu z wodą, anyżem, cukrem, cytryną i imbirem.

Podajemy wszystko razem.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz