PRZEPIS (na 1 bochenek):
SKŁADNIKI:
Zakwas:
200g mąki żytniej
0,5 szklanki wody
2 gramy drożdży
Chleb:
zakwas
600g mąki żytniej
10g drożdży
1 łyżka soli
0,5 litra letniej wody0,5 - 1 szklankę żurawiny
Zakwas:
200g mąki żytniej
0,5 szklanki wody
2 gramy drożdży
Chleb:
zakwas
600g mąki żytniej
10g drożdży
1 łyżka soli
0,5 litra letniej wody0,5 - 1 szklankę żurawiny
1. Wszystkie składniki na zakwas dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 dni
2. Do zakwasu dodajemy 100 g mąki, drożdże, sol i wodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc pod przykryciem
3. Dodajemy resztę mąki i żurawinę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Blaszki smarujemy olejem (my używamy tzw. keksówki) i wykładamy ciasto do blachy. Czekamy, aż jeszcze wyrośnie, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w 200st. C przez 1 godz i 10 minut.
2. Do zakwasu dodajemy 100 g mąki, drożdże, sol i wodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc pod przykryciem
3. Dodajemy resztę mąki i żurawinę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Blaszki smarujemy olejem (my używamy tzw. keksówki) i wykładamy ciasto do blachy. Czekamy, aż jeszcze wyrośnie, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w 200st. C przez 1 godz i 10 minut.
Tutaj już jest porcja ciasta z mąki żytniej z żurawiną
Na kolejny zakwas pozostawiamy ciasto z całości. Wkładamy do miseczki i odstawiamy do zimnego miejsca aż do następnego wyrabiania ciasta.
Poniżej chleb gotowy do włożenia do piekarnika
2 komentarze :
Ojjj strasznie mnie kusi ta żurawina w domowym pieczywie :)
Pasuje idealnie, zwlaszcza do zytniego ;)
Prześlij komentarz