sobota, 19 kwietnia 2014

Wielkanocna babka marchewkowa (BEZGLUTENOWA)

       Przygotowania wielkanocne juz zakonczone. W tym roku swieta spedzamy u moich rodzicow. Nie molo zabraknac dietetycznego akcentu :)

....pomysl na babke znalazlam tutaj. Tradycyjnie wprowadzilam kika zmian, ale wyszlo przepysznie !!!






PRZEPIS (na 16 porcji):

SKŁADNIKI:
350g marchwi
2/3 szkl. kaszy jaglanej 160g
4 jaja
125g slonecznika
80g rodzynek
92g oleju rzepakowego (lub dowolnego)
155g miodu (okolo 1/4 sklnanki)
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka cynamonu



1. Kasze i slonecznik mielimy w młynku do kawy lub blenderze, tak aby powstała mąka



2. Marchew scieramy na tarce




3. Olej, jaja i miod miksujemy razem



4. Do marchwi dodajemy: rodzynki, kasze, slonecznik, sode, cynamon i wszystko mieszamy




5. Laczymy suche i mokre skladniki razem. Ja zmiksowaam na gladka mase. Ciasto wyszlo rzadkie.



6. Wylewamy do formy i pieczemy w 180st. C z termoobiegiem przez 60 minut.




...i GOTOWE !!!

 Polewe przygotowalam z awokado. Przepis znajdziecie tutaj.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz