Nie macie pomysły jak przyrządzić zwykłą pierś z kurczaka? Oto moja propozycja, zwłaszcza dla tych, którzy lubują się w słodkich sosach do mięs.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi14Yc_maNtUTDUYqMRf13Oy7lUrUJNGG6KUMt7jDtTM63IfwC8kDlrgdwweGOaAW1u-WsSoe0UKZ_-tTZYkjz3BhoKhilcmiVP9JiRC4xUiOua9d3kPzsKsMhs-J3oy9XKIFiYdwZoWU0/s280/IMG_20140505_214247.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi14Yc_maNtUTDUYqMRf13Oy7lUrUJNGG6KUMt7jDtTM63IfwC8kDlrgdwweGOaAW1u-WsSoe0UKZ_-tTZYkjz3BhoKhilcmiVP9JiRC4xUiOua9d3kPzsKsMhs-J3oy9XKIFiYdwZoWU0/s280/IMG_20140505_214247.jpg)
PRZEPIS:
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka (około 400 g)
2 pomarańcze (w tym jedną wykorzystamy do przystrojenia)
2-3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki octu winnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek, sól
2 podwójne piersi z kurczaka (około 400 g)
2 pomarańcze (w tym jedną wykorzystamy do przystrojenia)
2-3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki octu winnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek, sól
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiK2OCY3NCp_ypRzSkTYeK7KivT9toAwCA5fLLlMoQTC1L6vzS139JFGQIdXSdMf4B7wU_l3YyBq83gMYYJhzQFUlgWiK8SfWSjvyKTXFHYqBNtKWCZBKmZqz-q6IQ_n8OAuprbkALremY/s1600/IMG_20140505_190536.jpg)
1. Kroimy pierś w kostkę.
2. Z 1 pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy ocet winny, sos sojowy, wciskamy czosnek, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i zalewamy mięso.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej na noc.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8R6CcWFkZIKTkxshB7T0_VKczg_mpNLgC80fPl4Fk2Ccqak0s9HKRfFDqCxUnNhGug3ZBQ7W-9A62wEAM8SuGSwULKtgj8A-hOmmbpLmYFNR20zhb1z78k8Plig9IL7JBQP1wJev9CRw/s1600/IMG_20140505_192210.jpg)
3. Wszystkie wrzucamy do garnka lub patelnię ;) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
4. Na koniec, kiedy mięso będzie już uduszone, w 1/2 szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy sos. Można oczywiście dodać mniej, jeśli nie chcemy żeby był zbyt gęsty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz