PRZEPIS:
Składniki:
Placki ziemniaczane:
ziemniaki (my starliśmy około 1 kg)
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki mąki bezglutenowej
1 łyżeczka drożdży (opcjonalnie)
sól, pieprz
Sos:
0,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki (bio od rodziców ;))
2 cebule
1 czerwona papryka
1 marchew
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru (opcjonalnie)
100 ml śmietany roślinnej (dla "niealergików" możemy użyć tradycyjnej śmietany)
1 łyżka mąki bezglutenowej
papryka słodka mielona, pieprz, sos sojowy (opcjonalnie), sól
Sos
1. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię beztłuszczową. Dusimy.
2. Kroimy mięso w kostkę i dorzucamy do cebuli, wlewamy około 0,5 szklanki wody. Razem dusimy.
3. Paprykę kroimy w kostkę, marchewkę kroimy w plasterki, wrzucamy warzywa do mięsa i wszystko dusimy pod przykryciem.
3. Paprykę kroimy w kostkę, marchewkę kroimy w plasterki, wrzucamy warzywa do mięsa i wszystko dusimy pod przykryciem.
4. Śmietankę mieszamy z mąką i przyprawami. Wlewamy do sosu, aby zagęścić.
Placki ziemniaczane
1. Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce.
2. Ścieramy cebulę.
3. Dodajemy 2-3 max 4 łyżki do zagęszczenia mąkę bezglutenową. Przyprawy, jajko i drożdże. Wszystko mieszamy.
2. Ścieramy cebulę.
3. Dodajemy 2-3 max 4 łyżki do zagęszczenia mąkę bezglutenową. Przyprawy, jajko i drożdże. Wszystko mieszamy.
4. Smażymy na patelni beztłuszczowej.
....i GOTOWE !!! :)
2 komentarze :
Smakowite te placuszki :)
...były przepyszne :)
Prześlij komentarz