Inspirację na babeczki zaczerpnęłam z Kuchni bez alergii :) oczywiście z małą modyfikacją (nie byłabym sobą)
Co to jest carob?
Inaczej zwany chleb świętojański lub szarańczyn strąkowy. Jest to drzewo, którego nasiona czy właściwie strąki są jadalne. Występuje głównie w rejonie śródziemnomorskim oraz w Azji. Z jego owoców wyciska się sok tzw. kaftan, który używany jest do konserw i do wyrobów alkoholowych. Jest również zanany jako guma karobowa czyli dodatek do żywności o symbolu E410, o właściwościach zagęszczających. Stosowany również w kosmetyce.
Skąd nazwa chleb świętojański?
Święty Jan, będąc na pustyni żywił się własnie strąkami karobu, opisane jako szarańcza (w greckim oryginale tekstu – akris, szarańcza). Strąki przypominają swoim wyglądem owady szarańczy stad nazwa. W tamtych czasach, jak i dzisiaj był używany jako roślina pastewna (ew. Łukasza 15:16,po grecku – keration).
Jakie posiada właściwości odżywcze?
100g | ||
---|---|---|
Energia | 222 kcal | |
Białko | 4,6 g | |
Tłuszcz | 0,7 g | |
Węglowodany | 89,0 g | |
Błonnik | 40,0 g |
Źródło białka, węglowodanów, żelazo, magnez, fosfor, wapń, witaminy: A, B2, B3 oraz D.
- IDEALNIE ZASTĘPUJE KAKAO ;)
- wpływa korzystnie na trawienie
- reguluje wypróżnienia
- stosowany przy biegunkach (dzieci 15g, a dorośli 20g dziennie)
- obniża poziom cholesterolu
- wspomaga leczenie astmy
- wspomaga leczenie refluksu żołądkowo-jelitowego (zatem świetnie zastępuje kakao)
- stosowany przy alergiach jako zamiennik kakao (nie zawiera fromaminy)
- nie zawiera fenyloalaniny, dzięki czemu może być stosowany przez osoby cierpiące na migreny
- nie zawiera kofeiny, zatem jest bezpieczny dla dzieci
PRZEPIS:
Składniki:
180 gram startej na średnich oczkach dyni
50 gram maki gryczanej (zmielona kasza gryczana)
50 gram mąki ryżowej
50 gram skrobi kukurydzianej
2 łyżki karobu
120 gram brązowego cukru
40 ml oleju roślinnego
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka sody
garść namoczonych rodzynek
200 ml mleka ryżowego
1 komentarz :
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz