PRZEPIS (na około 6 porcji):
Składniki:
1/3 dyni
1 cukinia
1 papryka
2 duże marchewki
0,5 kalarepy
1 mała cebulka
4 - 5 połówek piersi z kurczaka
przyprawy: słodka papryka, pieprz, zioła prowansalskie, sól
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i macerujemy w dużej ilości ziół (słodkiej papryce, pieprzu, ziołach prowansalskich) i odstawiamy do lodówki.
2. Kroimy w cukinię.
3. Kroimy w półplasterki marchew.
4. Paprykę kroimy w kostkę.
5. Pół kalarepy obieramy i kroimy w kostkę.
6. 1/3 dyni obieramy ze skórki, wyciągamy nasiona i kroimy w kostkę.
7. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka (ja nie miałam większego i ledwo zmieściłam :) ). Podlewamy odrobiną wody i dusimy.
8. Po około 10 minutach wrzucamy mięso i dalej dusimy do momentu, aby warzywa lekko zmiękły. Doprawiamy do smaku.
.....GOTOWE!!!
Można podawać z ryżem, kaszą, soczewicą lub ziemniaczkami.
1 komentarz :
Samo dynie wygląda apetycznie i jak patrzę na ten przepis to w sumie nic skomplikowanego w nim nie ma. Ja chętnie także stosuję różne porady z serwisu https://basiazsercem.pl/ który moim zdaniem jest bardzo fajny i za każdym razem znajduję tam różnorakie przepisy. Tym bardziej, że uwielbiam wszelkiej maści danią mączne.
Prześlij komentarz