Dzisiaj
na obiad postanowiłam zrobić danie z kurczakiem, z warzywami w klimacie kuchni
indyjskiej. Tak się rozpędziłam z gotowaniem, że zapomniałam zrobić dla Was
zdjęcia, jak po kolei wszystko robiłam, ale mam dwa zdjęcia finałowe. Danie
wyszło przepyszne. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje J
PRZEPIS (na około 6 porcji):
Składniki:
500
g piersi z kurczaka
0,5
cukinii, średniej wielkości
0,5
kalarepy
1
mała cebulka
1
mała żółta papryka
2
marchewki, średniej wielkości
2
ząbki czosnku
150
ml śmietany SOJOWEJ (Używam śmietany sojowej ponieważ mój mąż jest uczulony na białka
kazeinowe czyli wszystkie produkty mleczne. Możecie spróbować dodać zwykłej śmietany
do zup.)
Przyprawy:
curry, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
1,5
kubka ryżu, porcja dla 6 osób. (Użyłam ryżu białego, ale możecie wykorzystać np.
brązowy. Moja dieta jest na tyle urozmaicona i bogata w błonnik, że mogłam pozwolić
sobie dzisiaj na biały ryż J )
- Kurczaka kroimy w kostkę, macerujemy w przyprawach i odrobinie oleju. Odstawiamy do lodówki.
- Kroimy w plasterki obraną marchew, w ćwiartki lub kostkę cukinię, w kostkę kalarepę i paprykę. Wszystkie warzywa wrzucamy do jednego garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy.
- Kroimy w kostkę cebulę i dodajemy do warzyw.
- Po 5 – 10 minutach dodajemy kurczaka i dusimy wszystko na małym ogniu.
- Po 5 minutach dodajemy wyciśnięty czosnek.
- Na koniec dodajemy śmietanę i 2-3 łyżki curry i sól do smaku. Chwilę jeszcze razem dusimy. Warzywa powinny być lekko miękkie tzw. al. Dente.
- W między czasie gotujemy ryż. Na 1,5 kubka ryżu gotujemy 3 kubki wody z oliwą i szczyptą soli. Ryż wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu.
….i GOTOWE!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz