Czy jest ktoś z moich czytelników, kto
nie lubi jeść słodyczy? J
W dzisiejszym
poście postaram się odpowiedzieć na pytanie, jak słodycze wpływają na nasz
organizm i jak poradzić sobie z apetytem na słodycze.
Jak
słodycze wpływają na nasz organizm?
Powszechnie
wiadomo, że głównym skutkiem spożywania słodyczy w nadmiarze jest podwyższenie
bilansu kalorycznego naszej codziennej diety, a co za tym idzie, może to doprowadzić
do nadwagi, otyłości, a także do poważnych chorób takich jak: cukrzyca, choroby
układu krążenia i choroby układu kostnego
- Słodycze spożywane w dużych ilościach zwiększają bilans kaloryczny i doprowadzają do nadwagi i otyłości.
- Zaburzają gospodarkę hormonalną. Posiłek bogaty w cukry proste doprowadza do zbyt gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. W konsekwencji trzustka wydziela duże ilości insuliny, aby wyrównać poziom glukozy. Doprowadza, to do spadków hipoglikemicznych, odczuwamy wówczas zmęczenie. Zaburzenia glukozy we krwi mogą też wpływać na powstawanie insulinooporności i cukrzycy typu 2.
- Do zmetabolizowania cukru nasz organizm potrzebuje większej ilości minerałów. Spożywany codziennie cukier powoduje wytworzenie stanu nadmiernego zakwaszenia organizmu i konieczne staje się pobieranie coraz większej ilości pierwiastków z innych komórek/tkanek w celu przywrócenia równowagi. W konsekwencji z kości i zębów zostaje pobrany wapń, co prowadzi do powstawania próchnicy i ogólnego osłabienia.
- Spożywanie cukru wpływa na podwyższenie trójglicerydów we krwi i tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL), zwiększając ryzyko chorób układu krążenia.
- Jedząc słodycze nie mamy apetytu na inne posiłki, wynika to z zapełnienia żołądka zjedzonym wcześniej ciasteczkiem i spożyciem jednorazowo dużej ilości skondensowanych kalorii. Zatem po takim posiłku (którego często za posiłek nie uważamy) z żołądka jest wysyłany sygnał do mózgu, że już nie jesteśmy głodni. Dlatego też dzieci po słodyczach nie chcą jeść innych posiłków.
Dlaczego
mamy ochotę na słodycze?
- Chęci na słodkie sprzyja nieregularne spożywanie posiłku. Zbyt długie przerwy między posiłkami doprowadzają do spadku glukozy w naszej krwi. Organizm wówczas wysyła sygnał, żeby w krótkim czasie wyrównać niski poziom glukozy. A co wchłania się najszybciej? Cukry proste.
- Naukowcy udowodnili, że po spożyciu cukrów prostych w naszej krwi wzrasta poziom tryptofanu, który w dużym stężeniu szybciej przenika do mózgu i pobudza wydzielanie serotoniny hamującej apetyt i wpływającej na poprawę humory. Dlatego też podświadomie kojarzymy słodycze ze szczęściem i tak łatwo nasz organizm może się od nich uzależnić
- A skoro znamy mechanizm uzależnienia od słodyczy, to jest to kolejny powód dlaczego sięgamy po słodkie przekąski.
Pamiętajmy, że
SŁODYCZE to nie tylko czekolada,
batoniki, ciasteczka, lody, wyroby cukiernicze, to też cukier dodawany do
herbaty i kawy, to wszystkie napoje słodkie typu cola, napoje owocowe, które
najczęściej są dosładzane, również alkohol dostarcza nam cukrów prostych.
Jak
zastępować słodycze?
- Zachęcam do
zakupu naturalnych słodzików czyli stewii i ksylitolu. Można z nich wykonać
domowe „słodycze”.
Tutaj przykładowy link do jednej ze stron z przepisami z dodatkiem stewii: http://www.stevia.net.pl/stewia-do-pieczenia-ciast/ - Zamiennie zamiast słodyczy możemy sporządzać desery z owoców. Np.: owoce w galaretce, owocowe koktajle, sorbety owocowe zamiast lodów śmietankowych.
Polecane owoce to:
·
arbuz – 220 g to
równowartość 15 g węglowodanów, czyli tylko 60 kcal
· truskawki –
najlepiej połączyć je z niskotłuszczowym jogurtem, a nie śmietaną, garść około
70 g, czyli 5g cukru 20 kcal
·
melon – 100 g
melona to 5,6 g cukru, czyli 24 kcal
·
pomelo - 38 kcal
w 100g
Można również
piec ciasta bez cukru. Mój wypróbowany przepis to:
Ciasto marchewkowe
Składniki:
400 g (4 sztuki)
marchwi, startej na drobnych oczkach,
250 g (kubek)
rodzynek (najlepiej niesiarkowanych),
200 ml (szklanka)
wody mineralnej niegazowanej
400 g (2 kubki)
mąki orkiszowej (typ 2000 lub 1850) lub graham,
5 jajek,
200 ml (szklanka)
oleju rzepakowego,
1 łyżeczki proszku
do pieczenia,
1 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej.
2 łyżeczki
cynamonu,
Przygotowanie:
Rodzynki
zalać 200 ml ciepłej wody (jeśli są to rodzynki nieekologiczne należy je
najpierw sparzyć wrzątkiem) i chwilę poczekać aż zmiękną. W tym czasie
wysmarować tortownicę o średnicy 26 cm masłem i oprószyć mąką. Namoczone
rodzynki zmiksować wraz z wodą blenderem na papkę, dodać jajka i wszystko
dokładnie wymieszać mikserem. Po chwili dodać olej i ponownie wymieszać.
Połączyć
ze sobą wszystkie suche składniki, przesiać i dodać do jajek. Wszystko
dokładnie wymieszać. Na końcu dodać marchew i delikatnie wymieszać łyżką. Gdyby
ciasto było za gęste dodać ciut wody . Masę przelać do tortownicy i wstawić do
piekarnika nagrzanego na 160 C° . Piec ok. 1 godziny.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz