W dzisiejszym poście chciałam napisać kilka słów na temat alergii na mleko ssaków, zwłaszcza mleko krowie.
Ogólnie nie jestem zwolennikiem picia mleka przez osoby dorosłe i dzieci. Do spożycia produktów z mleka nie mam większych zastrzeżeń. Pisałam też już o tym, że ja osobiście mleka nie piję. Dlaczego? Osoby dorosłe i dzieci nie mają zdolności do trawienia poszczególnych białek mleka krowiego (czy innego ssaka np. kozy, owcy) i laktozy, cukru, który znajduje się w mleku. Nie jesteśmy w stanie w takim stopniu strawić laktozy mleka jak w mleku kobiecym. Ludzkie mleko zawiera podobne białka i laktozę, jednak musimy być świadomi, że są one nieco inne pod względem budowy chemicznej niż mleko zwierząt, dlatego też człowiek nie metabolizuje wszystkich cząsteczek białek i laktozy.
Produkty, które są wykonane z mleka, jak na przykład sery, jogurty, śmietana, podczas produkcji zawarte w nich białka są rozkładane. Przykładem są sery podpuszczkowe, do których produkcji używa się enzymu "podpuszczki", który jest pobierany z żołądka krowy. Zatem w tych serach białka są już rozłożone i gotowe do metabolizowania przez organizm ludzki. Kolejnym przykładem są jogurty, w których bakterie korzystne dla naszego zdrowia rozkładają laktozę - cukier zawarty w mleku, dlatego osoby uczulone na laktozę często mogą spożywać jogurty, ponieważ bakterie tzw. jogurtowe (z rodziny Lactobacillus) żywią się laktozą, rozkładając jej cząsteczki.
Co uczula w produktach z mleka?
W mleku krowim uczula laktoza i białka mleka krowiego. Białka, które najczęściej wywołują uczulenie to:
- Beta-laktoglobulina (BLG), 80% uczulonych na mleko krowie
- Alfa-laktoglobulina (ALA), 50% uczulonych na mleko krowie
- Albumina surowicy bydlęcej (BSA), 30% uczulonych na mleko krowie
- Kazeina
Reakcje alergiczne są indywidualne. Wszystko zależy od pacjenta, u niektórych widoczne są zmiany skórne, tzw. skóra atopowa, trądzik. U innych podrażnieniu ulegają jelita. Występuje ogólna skłonność do zaburzeń trawienia, zaparcia, biegunki, niespecyficznych zapaleń jelit, colitis mucosa, colitis ulcerosa, wiele przypadków choroby Leśniewskiego-Crohna, niewielkie krwawienia z dolnego odcinka jelit.
Niemowlęta uczulone na mleko krowie są niespokojne, często płaczą, występują u nich wzdęcia.
Jak należy leczyć alergię na mleko?
Nie istnieje lek, który można podać osobom z alergią na mleko. Jedynym skutecznym sposobem jest dieta eliminacyjna. Zatem należy z diety wykluczyć mleko w czystej postaci i wszystkie produkty, które są wykonane z mleka: sery twarogowe, żółte, śmietany, jogurty, lody i produkty, w których mogą się znajdować śladowe ilości mleka.
Jeżeli objawy nadwrażliwości na mleko dotyczą niemowlęcia karmionego piersią (jest to tzw. skaza białkowa), wówczas matka karmiąca powinna ze swojej diety wykluczyć mleko i produkty mleczne.
Jak zastąpić mleko i produkty mleczne?
Często mówi się, że osoby uczulone na mleko krowie mogą zastąpić je mlekiem innych ssaków np. mlekiem kozim lub owczym. Jednak jest to nieprawdą, ponieważ w tych mlekach też występują podobne białka i laktoza, wywołujące podobne lub inne zmiany alergiczne. Zatem mleko kozie i owcze nie może być zamiennikiem mleka krowiego u osób z uczuleniem.
Na rynku istnieje już wiele zamienników mleka i produktów mlecznych. Są one często wzbogacane wapniem, niestety są droższe od zwykłego mleka.
Najbardziej znaną firmą specjalizującą się w produktach zastępujących mleko jest "ALPRO", są też inne odpowiedniki: Frias, Valsoia, Natumi, ProSoya, Natur Green, Eco Mil, .
1. Śmietana z mleka ryżowego
2. Śmietana z mleka sojowego
- Mleko z migdałów
- Mleko z soi - jednak przestrzegam przed nadmiernym spożywaniem produktów z soi. Zwłaszcza przez mężczyzn. Soja zawiera naturalne fitoestrogeny, które mogą zmieniać poziom testosteronu u mężczyzn i wpływać na bezpłodność. Dodatkowo zawiera tioglikozydy, które wpływają na upośledzenie działania tarczycy, powstanie tzw. wola. Może też sprzyjać powstawaniu otyłości.
- Mleko z orzechów np: nerkowca, laskowych
- Sery tofu z soi
- Sery z miazgi migdałowej i innych orzechów
Gdzie znajdziemy wapń?
ROŚLINNE ŹRÓDŁA WAPNIA (w 100g produktu)
|
|
MELASA Z KAROBU
|
3150 mg
|
SUROWE ZIARNA
MAKU
|
1266 mg
|
SUROWE ZIARNA
SEZAMU NIEŁUSKANEGO
|
1160 mg
|
TAHINI
|
426 mg
|
MIGDAŁY
|
273 mg
|
AMARANTUS
|
248 mg
|
SOJA (suche
nasiona)
|
239 mg
|
FIGI SUSZONE
|
203 mg
|
QUINOA
|
200 mg
|
NATKA PIETRUSZKI
|
193 mg
|
ORZECHY LASKOWE
|
186 mg
|
FASOLA BIAŁA
(suche nasiona)
|
163 mg
|
JARMUŻ
|
157 mg
|
MORELE SUSZONE
|
139 mg
|
PISTACJE
|
135 mg
|
NASIONA
SŁONECZNIKA
|
131 mg
|
OTRĘBY PSZENNE
|
119 mg
|
SZCZYPIOREK
|
97 mg
|
ORZECHY WŁOSKIE
|
87 mg
|
2 komentarze :
Mega konkretny dla mnie artykuł. Zwłaszcza info o powiązaniu atopowego zapalenia skóry z colitis ulcerosa...
Czy możesz podać źródła z jakich korzystałaś?
Dzięki z góry, pozdr
Adam
Bardzo dobry artykuł, dzięki :) Sam cierpię na nietolerancję na produkty mleczne i bardzo się cieszę, że są takie blogi jak ten. Dużo, dobrze podanej wiedzy. Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem nietolerancji pokarmowych to fajnie wytłumaczone wszystko jest na: eurolinefood.pl/nietolerancje-pokarmowe/objawy-nietolerancji-pokarmowych/
Prześlij komentarz