Co to właściwie jest i
dlaczego tak często o nim wspominam i wrzucam potrawy, które nie zawierają
glutenu?
Co to jest gluten?
Są to białka roślinne:
gluteina i gliadyna, które znajdują się w zbożach takich jak: pszenica,
jęczmień, żyto, owies.
Właściwości glutenu?
Gluten jest wykorzystywany w piekarnictwie, a dokładanie rzecz ujmując to zboża z dużą zawartością glutenu są wykorzystywane do produkcji wypieków. Gluten jest lepki, sprężysty, elastyczny, dlatego też mąki o dużej zawartości glutenu są wykorzystywane do ciast np. chlebowych i cukierniczych. Gluten pochłania duże ilości wody, tłuszcze i jest doskonałym nośnikiem aromatów dodawanych do wypieków. Podczas fermentacji ciast drożdżowych gluten jest bardzo dobrym nośnikiem dwutlenku węgla, dlatego tez najlepsze są ciasta drożdżowe i chleb z maki pszennej, ponieważ to w pszenicy znajduje się największa ilość glutenu.
Gluten jest wykorzystywany w piekarnictwie, a dokładanie rzecz ujmując to zboża z dużą zawartością glutenu są wykorzystywane do produkcji wypieków. Gluten jest lepki, sprężysty, elastyczny, dlatego też mąki o dużej zawartości glutenu są wykorzystywane do ciast np. chlebowych i cukierniczych. Gluten pochłania duże ilości wody, tłuszcze i jest doskonałym nośnikiem aromatów dodawanych do wypieków. Podczas fermentacji ciast drożdżowych gluten jest bardzo dobrym nośnikiem dwutlenku węgla, dlatego tez najlepsze są ciasta drożdżowe i chleb z maki pszennej, ponieważ to w pszenicy znajduje się największa ilość glutenu.
Wpływ glutenu na organizm:
Jest grupa ludzi, która
choruje na celiakię czyli inaczej zwaną chorobę trzewną. Charakteryzuje się ona
zaburzeniem i wchłanianiem jelitowym glutenu, co w konsekwencji doprowadza do
nieprawidłowej reakcji immunologicznej organizmu. Reakcja ta wywołuje szereg
objawów takich jak:
- ból brzucha – w 68% przypadków
- wysypka, egzema – 40%
- bóle głowy – 35%
- uczucie ciągłego zmęczenia – 35%
- splątanie – 34%
- biegunka – 33%
- wzdęcia – 25%
- zaparcia – 20%
- anemia- 20%
- drętwienie i bolesność kończyn – 20%
- osłabienie/omdlenia – 20%
- pieczenie w przełyku – 15%
- nudności i wymioty – 15%
- uczucie przelewania w jelitach – 10%
- zapalenie języka – 10%
Objawy te występują już
po kilku godzinach od spożycia produktów zawierających gluten.
Występuje też grupa
osób posiadających nietolerancję na gluten. Często osoby te nie są nawet tego
świadome. Nie kojarzą swoich dolegliwości ze spożyciem glutenu, czyli głównie
produktów pszennych. Dopiero najczęściej zupełnie przez przypadek dowiadują
się, ze ich problemy zdrowotne mogą być kojarzone z glutenem i po jego
odstawieniu dolegliwości mijają np. trądzik, wzdęcia, zgaga, afty na języku,
problemy z wypróżnieniami itp.
W ostatnich latach
lekarze i naukowcy zaobserwowali, że gluten szkodzi nie tylko osobom z celiakią
i alergią. Szereg osób spożywając żywność z glutenem zgłasza niepokojące
symptomy, a nie ma charakterystycznych dla celiakii przeciwciał we krwi (tTG i
EmA). Natomiast aż 50% z nich ma pozytywny wynik przeciwciał AGA (przeciwciała
antygliadynowe, tak zwane „starego typu” w przeciwieństwie do deamidowanej
gliadyny DGP, potocznie nazywanej „nową gliadyną”). Zwykle podczas biopsji u
osób tych nie obserwujemy zmian patologicznych w śluzówce jelita, a ilość
limfocytów pozostaje w normie lub nieznacznie poza nią wykracza (Marsh 0 lub
I). Osoby te także nie mają alergii na pszenicę, ich całkowity poziom IgE
pozostaje w normie.
Nadwrażliwość na gluten to te przypadki nietolerancji glutenu, w których w
oparciu o badania diagnostyczne wykluczono celiakię (negatywny wynik
przeciwciał) oraz alergię na pszenicę (brak podwyższonego poziomu IgE) oraz w
których praktycznie brak jest zaniku kosmków jelitowych, a pomimo tego spożycie
glutenu (najlepiej sprawdzone podczas prowokacji) powoduje niepożądane objawy u
pacjenta.
Jak leczyć celiakię lub nietolerancję na gluten?
Należy z diety w 100% wykluczyć produkty, które
zawierają gluten, czyli:
- pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz, kamut, płaskurka)
- pszenżyto
- jęczmień
- żyto
- zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia)
- mąka pszenna, żytnia, jęczmienna
- płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane
- kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa)
- musli
- kasze owsiane
- kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe
- makaron pszenny
- makaron żytni
- pierogi
- pyzy
- kopytka
- naleśniki
Niestety dzięki właściwościom glutenu jest on często
dodawany do:
- wędlin
- przetworów mlecznych
- lodów
- sosów i przypraw
- koncentratów spożywczych
Dlatego bardzo ważne jest
czytanie składu produktów, które planujemy kupić.
Przykład świadczący o
"zanieczyszczeniu" glutenem czekolad
Odsyłam również do strony http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/
, gdzie
znajdziecie dokładną listę produktów zawierających i niezawierających gluten.
Wielu producentów ułatwia nam kupowanie produktów
bezglutenowych i zamieszczają na opakowaniu symbol przekreślonego kłosa „Gluten
Free”
Można spożywać zboża i
produkty, które naturalnie są WOLNE OD GLUTENU:
- Kukurydza
- Ryż
- Ziemniaki
- Soja
- Proso
- Gryka
- Tapioka
- Amarantus
- Maniok
- Soczewica
- Fasola
- Orzechy
- Także mięso, owoce i warzywa.
Również na rynku
pojawia się coraz więcej restauracji, które serwują bezpieczne dla osób z
celiakią dania wolne od glutenu. Warto szukać w Internecie takich restauracji.
Ja osobiście też jestem
zwolennikiem stosowania ograniczenia produktów/ zbóż glutenowych. Sama
wykluczyłam ze swojej diety zwłaszcza pszenicę, co już też pisałam w poprzednim
poście o tym jak wyleczyłam swój trądzik.
PRZY OKAZJI ZAPRASZAM DO PRZECZYTANIA CIEKAWEGO ARTYKUŁY NA TEMAT DIETY BEZGLUTENOWEJ W AUTYZMIE http://www.vegamedica.pl/polecamy/autyzm-leczenie-biomedyczne/dieta-bezglutenowa-i-bezmleczna/
2 komentarze :
Ja staram się przede wszystkim aby mój mąż zawsze uzuepłniał witaminy i minerały dla mężczyzn, tak aby w diecie nie brakowało mu żadnych wartości odżywczych. Myślę, że zbilansowana dieta, o ile nie mamy nietolerancji na żadne pokarmy pozwoli utrzymać naprawdę kondycję jak i zdrowie na wysokim poziomie.
Prześlij komentarz