czwartek, 21 listopada 2013

Budyń domowy bez mleka, ale jednak z mlekiem ;)

Tak mnie wczoraj naszła ochota na budyń.....a że mleka nie piję od 3 lat, to znalazło się w mojej lodówce mleko migdałowe. Nie chciałam też używać gotowych proszków, z których się robi budyń, to użyłam "babcinego" sposobu na budyń bez konserwantów :)




PRZEPIS na 2 małe porcje:

SKŁADNIKI:
2 kubki mleka migdałowego waniliowego (można użyć naturalnego i do smaku dodać ekstraktu waniliowego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatki np: banan, żurawina, orzechy, dżem niskosłodzony lub ze stewią (kto na co ma ochotę byle by zdrowo i nie za dużo cukrów prostych;) )

1. Gotujemy 1,5 kubka mleka.
2. W 0,5 lub mniej kubku mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.
3. Do gotującego się mleka dodajemy powoli zimne mleko z mąką i dokładnie powoli mieszamy, aż zgęstnieje 
4. Możemy dodać "dodatki"







....i GOTOWE !!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz