Tak mnie wczoraj naszła ochota na budyń.....a że mleka nie piję od 3 lat, to znalazło się w mojej lodówce mleko migdałowe. Nie chciałam też używać gotowych proszków, z których się robi budyń, to użyłam "babcinego" sposobu na budyń bez konserwantów :)
PRZEPIS na 2 małe porcje:
SKŁADNIKI:
2 kubki mleka migdałowego waniliowego (można użyć naturalnego i do smaku dodać ekstraktu waniliowego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatki np: banan, żurawina, orzechy, dżem niskosłodzony lub ze stewią (kto na co ma ochotę byle by zdrowo i nie za dużo cukrów prostych;) )
1. Gotujemy 1,5 kubka mleka.
2. W 0,5 lub mniej kubku mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.
3. Do gotującego się mleka dodajemy powoli zimne mleko z mąką i dokładnie powoli mieszamy, aż zgęstnieje
4. Możemy dodać "dodatki"
2 kubki mleka migdałowego waniliowego (można użyć naturalnego i do smaku dodać ekstraktu waniliowego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatki np: banan, żurawina, orzechy, dżem niskosłodzony lub ze stewią (kto na co ma ochotę byle by zdrowo i nie za dużo cukrów prostych;) )
1. Gotujemy 1,5 kubka mleka.
2. W 0,5 lub mniej kubku mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.
3. Do gotującego się mleka dodajemy powoli zimne mleko z mąką i dokładnie powoli mieszamy, aż zgęstnieje
4. Możemy dodać "dodatki"
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz