piątek, 22 listopada 2013

Dyniowe babeczki

Wiem, że lubicie takie słodkości bez cukru i bez mąki. Zatem kolejny przepis na "coś" słodkiego :) opierałam się na przepisie, którego pierwotną wersję znajdziecie TUTAJ



PRZEPIS (na 18 sztuk):

SKŁADNIKI:
0,5 szklanki lub małego kubka (poj.250 ml) pure z dyni
2 jaja
1 szklanka zmielonych migdałów
1,5 szklanki zmielonych ziaren słonecznika
1/3 szklanki oleju
2 łyżki płynnego miodu),
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu 
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej



1. Przygotowujemy dynie do pure. Obieramy, kroimy w kostkę i parujemy lub gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości. Po ugotowaniu ucieramy lub blenderujemy. 


2. Miód rozpuszczamy


3. Mielimy 0,5 szklanki ziaren słonecznika



4. Wszystkie składniki sypkie: zmielony słonecznik, migdały, proszek i przyprawy mieszamy



5. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy miód, olej, ekstrakt, pure z dyni. Wszystko dokładnie mieszamy.



6. Ubijamy pianę z białek


7. Mieszamy dokładnie składniki sypkie z mieszanką żółtek z pure


8. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy



9. Wykładamy ciasto do foremek. Pieczemy w 180 st. C około 20 minut.



...i GOTOWE!!!
Ja polałam babeczki rozpuszczoną czekoladą 85% kakao z odrobiną miodu 






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz