Ostatnio polubiłam smaki kuchni azjatyckiej czyli kierunek Chiny, Japonia i Korea. Zatem dzisiaj na jutrzejszy obiad danie w tych klimatach:) wyszło pyszne i lekkie :) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje ?
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka, 2 podwójne
seler naciowy
kapusta
5 małych marchewek
1 cebula
imbir
czosnek
sos sojowy bez konserwantów
kubek ryży mieszanki basmati z dzikim
(na zdjęciu są pieczarki, ale finalnie ich nie dodałam)
1. Kurczaka kroimy w kawałki i macerujemy w pieprzu, słodkiej papryce i sosie sojowym. Odstawiamy do lodówki
2. Siekamy w paski imbir
3. siekamy drobno 3 ząbki czosnku
4. Podsmażamy przez chwilę na oleju ryżowym (może być dowolny)
5. Podlewamy wodą i wrzucamy posiekaną w piórka cebulę i razem dusimy.
6. Dorzucamy mięso i dusimy pod przykryciem
7. Kroimy w paski marchew, seler naciowy (2 łodygi), i kapustę
8. Wszystko dorzucamy do mięsa i jeszcze dusimy max 5 minut pod przykryciem. Możemy dodać jeszcze odrobinę sosu sojowego. Na koniec zagęszczamy 2 łyżkami mąki ziemniaczanej rozrobionymi w odrobinie zimnej wodzie
9. Gotujemy ryż
...i GOTOWE !!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz