niedziela, 3 listopada 2013

Kurczak w klimatach azjatyckich ;)


Ostatnio polubiłam smaki kuchni azjatyckiej czyli kierunek Chiny, Japonia i Korea. Zatem dzisiaj na jutrzejszy obiad danie w tych klimatach:) wyszło pyszne i lekkie :) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje ?



PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka, 2 podwójne
seler naciowy
kapusta
5 małych marchewek
1 cebula
imbir
czosnek
sos sojowy bez konserwantów
kubek ryży mieszanki basmati z dzikim 

(na zdjęciu są pieczarki, ale finalnie ich nie dodałam)


1. Kurczaka kroimy w kawałki i macerujemy w pieprzu, słodkiej papryce i sosie sojowym. Odstawiamy do lodówki



2. Siekamy w paski imbir



3. siekamy drobno 3 ząbki czosnku 


4. Podsmażamy przez chwilę na oleju ryżowym (może być dowolny)


5. Podlewamy wodą i wrzucamy posiekaną w piórka cebulę i razem dusimy.




6. Dorzucamy mięso i dusimy pod przykryciem


7. Kroimy w paski marchew, seler naciowy (2 łodygi), i kapustę





8. Wszystko dorzucamy do mięsa i jeszcze dusimy max 5 minut pod przykryciem. Możemy dodać jeszcze odrobinę sosu sojowego. Na koniec zagęszczamy 2 łyżkami mąki ziemniaczanej rozrobionymi w odrobinie zimnej wodzie


9. Gotujemy ryż


...i GOTOWE !!!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz