....ale kurczak po wietnamsku też jest pyszny. Ja trochę zmodyfikowałam przepis, to znaczy złagodziłam bo 2 papryczki chili to za ostro wyszło i musiałam dodać mleczka kokosowego aby złagodzić. Oryginalny przepis tutaj
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
400 g piersi z kurczaka
1 średnia cebula
3 łyżki trawy cytrynowej najlepiej świeżej, a jeśli nie to suszonej
3 łyżki trawy cytrynowej najlepiej świeżej, a jeśli nie to suszonej
2 łyżki sosu rybnego
0,5 papryczki chilli
4 łyżki oleju arachidowy lub sezamowego
3 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego
4 ząbki czosnku
szczypiorek lub kolendra
1 łyżka przyprawa curry
4 łyżki oleju arachidowy lub sezamowego
3 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego
4 ząbki czosnku
szczypiorek lub kolendra
1 łyżka przyprawa curry
Można również dodać 150 ml mleczka kokosowego - wedle uznania :)
1. mieszamy 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę przyprawy curry, 4 ząbki czosnku drobno posiekanego oraz niewielką ilość wody i marynujemy kurczaka, odstawiając go do lodówki na około 15 minut
2. podgrzewamy 5 łyżek wody z 2 łyżkami cukru. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru i powstania karmelu. Do karmelu dodajemy odrobinę wody. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy do kurczaka.
3. rozgrzewamy 4 łyżki, dodajemy 2 papryczki drobno posiekanego chilli, 1 średnią pokrojoną w kostkę cebule i 3 łyżki trawy cytrynowej. Całość smażymy ciągle mieszając, aż poczujemy intensywny aromat.
4. dodajemy kurczaka i wszystko smażymy ciągle mieszając do zarumienienia się mięsa i zgęstnienia sosu. Około 5-6 minutach
....iiii GOTOWE !!!
Ja podałam z mieszanką ryżu dzikiego i basmati
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz