W ubiegły weekend gościłam znajomych Niemców i obiecałam im, że przygotuję tradycyjne pierogi ruskie, ale nie mogłam się powstrzymać, aby ich lekko nie odchudzić :)
Dodanie do ciasta mąki pełnoziarnistej i sera półtłustego lub odtłuszczonego obniży kaloryczność pierogów o co najmniej 50% .
Dodanie do ciasta mąki pełnoziarnistej i sera półtłustego lub odtłuszczonego obniży kaloryczność pierogów o co najmniej 50% .
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maki pełnoziarnistej
około 0,5 szklanki wrzącej wody
Farsz:
200 g półtłustego sera twarogowego
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maki pełnoziarnistej
około 0,5 szklanki wrzącej wody
Farsz:
200 g półtłustego sera twarogowego
4 ziemniaki
1 średniej wielkości cebula
1 jajko
1 średniej wielkości cebula
1 jajko
sól i pieprz
1. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy wrzącą wodę, mieszając łyżką. Oczywiście jeśli będzie wody za mało lub za dużo to albo dosypujemy maki albo dolewamy wody i zagniatamy ręką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
2. Ziemniaki do farszu gotujemy w mundurkach i ścieramy na drobnych oczkach na tarce lub przeciskamy przez praskę, dodajemy ser, podsmażoną lekko cebulkę pokrojona w kostkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.
3. Formujemy pierogi i wrzucamy do gotującej się wody. Wyciągamy kiedy wszystkie wypłyną na "wierzch". Polewamy odrobiną oleju i mieszamy po to, aby się nie sklejały.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz