Były pierogi ruskie (przepis tutaj), są i pierogi z mięsem drobiowym :) Pomysł na te pierogi wypatrzyłam tutaj
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
Farsz:
400 g piersi z kurczaka
400 g piersi z kurczaka
3 male marchewki
1 cebula
świeża kolendra
pieprz i sól
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maki pełnoziarnistej
około 0,5 szklanki wrzącej wody
1 cebula
świeża kolendra
pieprz i sól
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maki pełnoziarnistej
około 0,5 szklanki wrzącej wody
sól
2. Marchew ścieramy na dużych oczkach
3. Marchew dodajemy do mięsa. Kroimy cebulę w kostkę i również dodajemy do mięsa. Podlewamy odrobiną wody i wszystko razem dusimy, aż mięso będzie gotowe, a warzywa miękkie.
4. Następnie wszystko razem blenderujemy lub mielimy na maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną kolendrę.
5. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy wrzącą wodę, mieszając łyżką. Oczywiście jeśli będzie wody za mało lub za dużo to albo dosypujemy maki albo dolewamy wody i zagniatamy ręką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
6. Formujemy pierogi i wrzucamy do gotującej się wody. Wyciągamy kiedy wszystkie wypłyną na "wierzch". Polewamy odrobiną oleju i mieszamy po to, aby się nie sklejały.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz