wtorek, 7 stycznia 2014

Pulpety z papryką i pieczarkami z mięsa drobiowego

Zupa już była a teraz pulpety :) Oto przepis :)



PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
400g mięsa mielonego (można użyć drobiowego lub mieszanego wołowo-wieprzowego) ze względu na rzadkie spożywanie mięsa czerwonego ja użyłam mieszanego
1 cebula
1 papryka
7 małych pieczarek
1 jajko
maka gryczana do zagęszczenia masy mięsnej
przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, słodka papryka. 


1. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i dusimy na patelni beztłuszczowej





w między czasie wstawiamy ziemniaki w mundurkach :)



2. Po uduszeniu dodajemy mięso, mieszamy z przyprawami i podsypujemy mąką gryczana do uzyskania masy, z której dobrze będzie się formować pulpety 





3. Formujemy pulpety i parujemy na parowarze około 10-15 minut



...iii GOTOWE !!!



ja podałam z brokułem i wcześniej uparowanymi ziemniakami w mundurkach.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz