Przyszło mi na chęć zrobienie zupy i tak po dłuższym namyśle postanowiłam zrobić zupę cukiniowo-szpinakową. Jeśli ktoś lubi szpinak i cukinię to polecam :)
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
3 cukinie średniej wielkości
200 g mrożonego szpinaku
1 cebula
200 g mrożonego szpinaku
1 cebula
włoszczyzna (2 marchewki, mały por, 1/4 selera, pietruszka lub lubczyk)
3-4 ziemniaki
400 g piersi z kurczaka
1 litr (max 1,5 l) wody
przyprawy: pieprz czarny kulki i mielony, ziele angielskie, kulki kolendry, liść laurowy, curry, papryka słodka, sól
3-4 ziemniaki
400 g piersi z kurczaka
1 litr (max 1,5 l) wody
przyprawy: pieprz czarny kulki i mielony, ziele angielskie, kulki kolendry, liść laurowy, curry, papryka słodka, sól
1. Do zimnej wody wrzucamy 3-4 liście laurowe, 4-5 kulek pieprzu, kilka kulek kolendry i ziela angielskiego
2. Ziemniaki, marchew, seler kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody.
3. W między czasie kroimy w kawałki mięso, macerujemy w pieprzu, papryce i odstawiamy do lodówki
4. Cukinię kroimy w kostkę i po około 10-15 minutach wrzucamy do warzyw
7. Wyjmujemy pora i pietruszkę, a 1/2 zupy blenderujemy. Ja użyłam swojego blendera/miksera, ale jak najbardziej tradycyjnie ręcznym też można.
8. Wlewamy do garnka i dodajemy na koniec mięso. Gotujemy jeszcze trochę, aż mięso będzie gotowe. Możemy dodać wodę jeśli zupa będzie zbyt gęsta. Doprawiamy curry i solą i innymi przyprawami wedle uznania
...ii GOTOWE!!!
Świetnie smakuje z parmezanem lub dowolnym serkiem śmietankowym. Można też dodać śmietankę do smaku.
Świetnie smakuje z parmezanem lub dowolnym serkiem śmietankowym. Można też dodać śmietankę do smaku.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz