Ostatnio była kalafiorowa z jajami, a dzisiaj z kurczakiem :) Uwielbiam robić zapiekanki warzywne z mięsem, to takie szybkie danie, kroisz, układasz do naczynia, wstawiasz do piekarnika i jest ;) a Wy często robicie takie zapiekanki ?
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
400g piersi z kurczaka
mały kalafior
mały brokuł
ziemniaki
cebula
pieczarki
marchew
0,5 cytryny
papryka
cukinia
oliwa z oliwek
150 ml śmietanki sojowej
150 ml wina wytrawnego
Można zrobić na samym winie lub śmietanie
pieprz mielony, papryka słodka, zioła prowansalskie
400g piersi z kurczaka
mały kalafior
mały brokuł
ziemniaki
cebula
pieczarki
marchew
0,5 cytryny
papryka
cukinia
oliwa z oliwek
150 ml śmietanki sojowej
150 ml wina wytrawnego
Można zrobić na samym winie lub śmietanie
pieprz mielony, papryka słodka, zioła prowansalskie
1. Mięso kroimy jak na kotlety, macerujemy w soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, przyprawy. Odstawiamy na minimum 30 minut.
2. Ziemniaki, pieczarki, kalafiora, brokuła, marchew, cebulę kroimy. Układamy mięso na ziemniaki, pieczarki i kalafiora.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika: 200 st. C na 30-35 minut. Można przykryć. Ja użyłam folii i na ostatnie 10 minut odkryłam.
1 komentarz :
Zapiekanki fajna sprawa! Często je robię. Najczęściej gdy porządkuję lodówkę, z różnych "skrawków" warzyw. Dodaję makaron. I gotowe! :)
Prześlij komentarz