poniedziałek, 17 marca 2014

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Ostatnio była kalafiorowa z jajami, a dzisiaj z kurczakiem :) Uwielbiam robić zapiekanki warzywne z mięsem, to takie szybkie danie, kroisz, układasz do naczynia, wstawiasz do piekarnika i jest ;) a Wy często robicie takie zapiekanki ?



PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
400g piersi z kurczaka
mały kalafior
mały brokuł
ziemniaki
cebula
pieczarki
marchew
0,5 cytryny
papryka
cukinia
oliwa z oliwek
150 ml śmietanki sojowej
150 ml wina wytrawnego
Można zrobić na samym winie lub śmietanie
pieprz mielony, papryka słodka, zioła prowansalskie



1. Mięso kroimy jak na kotlety, macerujemy w soku z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, przyprawy. Odstawiamy na minimum 30 minut.



2. Ziemniaki, pieczarki, kalafiora, brokuła, marchew, cebulę kroimy. Układamy mięso na ziemniaki, pieczarki i kalafiora. 





3. Polewamy śmietaną i winem. Przykrywamy brokułem, cebulą i marchewką.



4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika: 200 st. C na 30-35 minut. Można przykryć. Ja użyłam folii i na ostatnie 10 minut odkryłam.




5. Podajemy z surową papryką i cukinią

...iii GOTOWE !!!



1 komentarz :

Milena Galuba - ZDROWI W ŁODZI pisze...

Zapiekanki fajna sprawa! Często je robię. Najczęściej gdy porządkuję lodówkę, z różnych "skrawków" warzyw. Dodaję makaron. I gotowe! :)

Prześlij komentarz